„Blestemul Omului Gheţurilor” a făcut cea de-a şaptea victimă: un om de ştiinţă american

28 07. 2013, 00:00

În mod normal, decesul din cauze naturale al unui bărbat de 63 de ani nu ar ridica prea multe semne de întrebare. Însă atunci când respectivul bărbat este un om de ştiinţă ce prezintă o legătură cu descoperirea unui cadavru îngheţat vechi de 5.300 de ani devenit celebru sub numele de Oetzi, „Omul Gheţurilor”, iar decesul său este cel de-al şaptele în mai puţin de un an, zvonurile unui blestem devin inevitabile.

Cum ar fi arătat Oetzi, în viziunea unui artist    

Tom Loy, un arheolog molecular din SUA a fost descoperit mort în casa sa din Brisbane acum două săptămâni, înainte să termine de scris o carte despre Oetzi.

Directorul laboratoarelor de arheologie din cadarul Universităţii Queensland suferea de o afecţiune a sângelui de aproximativ 12 ani, declară membrii familiei. Afecţiunea i-a fost diagnosticată la scurt timp după ce cercetătorul a început să-l studieze pe Oetzi.

Loy „nu credea în acest blestem”, afirmă un coleg. „Este doar o superstiţie. Oamenii pur şi simplu mor”, a adăugat acesta.

Oetzi a fost descoperit în 1991 la o mare altitudine în Alpii italieni, aproape de graniţa cu Austria, iar ştirile şi imaginile ce-l înfăţişau pe războinicul din Epoca de Piatră au stârnit interesul întregii lumi. De curând a început să se propage şi mitul unui blestem, bazat pe ideea că Omul Gheţurilor ar fi supărat că este deranjat la 53 de secole de la decesul său.

Zvonul a început să se răspândească acum un an, când turistul german care a descoperit mumia, Helmut Simon (67 de ani), a murit în urma unei căzături petrecute în timpul unei furtuni neprevăzute. Incidentul a avut loc la o mică distanţă de locul în care l-a zărit pe Otzi în 1991.

La o oră de la înmormântarea lui Simon, şeful echipei de salvamontişti ce a pornit în căutarea lui Simon, Dieter Warnecke (45 de ani), a murit în urma unui atac de cord. Apoi, în luna aprilie, arheologul Konrad Spindler, 55 de ani, prima persoană care a inspectat corpul lui Oetzi, a murit în urma complicaţiilor provocate de scleroza multiplă.

Şeful echipei de specialişti ce l-a studiat pe Oetzi, Rainer Henn (64 de ani), a murit într-un accident rutier în timp ce se îndrepta spre locul în care urma să ţină o prelegere despre Omul Gheţurilor. Salvamontistul care l-a condus pe Henn la trupul lui Oetzi, Kurt Fritz (52 de ani), a murit într-o avalanşă, fiind singurul membru din grupul său care a fost lovit de căderea de zăpadă. De asemenea, persoana care a filmat scoaterea lui Oetzi din mormântul său de gheaţă, celebrul jurnalist austriac Rainer Hoelzl, a murit în urma unei tumori cerebrale la vârsta de 47 de ani.

Loy era renumit pentru faptul că a descoperit urme de sânge pe hainele şi armele lui Oetzi. Cercetările sale au arătat că teoria conform căreia Oetzi (ce avea 30-45 de ani) a murit singur în munţi după un accident de vânătoare. Loy a descoperit că erau patru tipuri diferite de sânge pe hainele Omului Gheţurilor şi a presupus că Oetzi vâna alături de un prieten când a devenit victima unui conflict teritorial. Rănit fatal, Oetzi pare să se fi sprijinit pe partenerul său înainte să moară.

Astăzi, Oetzi se odihneşte într-o cameră frigorifică în Muzeul Arheologic al Tirolului de Sud din Bolzano, ce atrage anual 300.000 de vizitatori şi care aduce încasări de 4 milioane de euro de la turişti.

Sursa: Deutsche Welle