Folosind un cristal îngheţat la o temperatură apropiată de zero Kelvin, cercetătorii au reuşit să oprească lumina în loc timp de un minut, depăşind cu mult recordul precedent, de 16 secunde. Această tehnologie ar putea fi aplicată în viitor în domeniul computing-ului cuantic pentru a accesa datele, însă este nevoie ca metoda să poată funcţiona la o scară mult mai mică şi pentru perioade mult mai lungi înainte să aibă utilitate practică.
Pentru a permite cristalului opac să ţină lumina, cercetătorii de la Universitatea Darmstadt au creat mai întâi o mică transparenţă în interiorul său pentru a permite luminii să pătrundă. Regiunea transparentă a fost menţinută deschisă cu ajutorul unui fascicul laser, însă după ce fotonii au pătruns în cristal, laserul a fost oprit. Astfel, cristalul a redevenit complet opac, ceea ce nu a mai permis luminii să iasă. Lumina nu a fost absorbită de cristal, aşa cum ar fi în cazul în care s-ar „ciocni” de un perete, ci a continuat să existe în interiorul său, fiind accesibilă cercetătorilor.
Pentru a elibera lumina din cpativitate, cercetătorii au folosit din nou laserul pentru a face transparentă o parte din cristal. De acolo, ei au putut măsura particulele care au ieşit din cristal, având astfel capacitatea să citească informaţiile care erau transportate. Una din imaginile luminoase pe care cercetătorii le-au stocat şi accesat ulterior era formată din trei dungi orizontale. Dungile deveneau din ce în ce mai neclare pe măsură ce petreceau mai mult timp în cristal, însă cercetătorii puteau să le detecteze prezenţa chiar şi după 60 de secunde.
Recordul precedent pentru oprirea luminii, de 16 secunde, a fost stabilit la începutul acestui an, însă reuşita a venit abia la un deceniu după ce oamenii au reuşit să încetinească fotonii pentru prima dată. Prima reuşită a venit în 1999, când cercetătorii au reuşit să reducă viteza luminii la doar 17 metri pe secundă. De asemenea, noul record ar putea fi doborât în curând: cercetătorii de la Darmstadt cred că ar fi putut stoca lumina pentru o perioadă mai lungă dacă ar fi folosit un cristal diferit – iar acum se gândesc să îl încerce.
Surse: NewScientist, The Verge