Cum poate cafeaua să ne salveze viaţa?
Mai exact, oamenii de ştiinţă de la Harvard School of Public Health au concluzionat că un consum moderat de cafea poate fi benefic în reducerea riscului de sinucidere.
„Spre deosebire de investigaţiile anterioare, noi am reuşită evaluăm asocierea dintre băuturile care conţin cofeină şi cele fără cofeină şi am identificat cofeina drept substanţa care are cele mai multe proprietăţi protective ale cafelei”, a declarat Michel Lucas, coordonatorul studiului.
Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au folosit informaţii adunate din alte trei studii din Statele Unite. Datele au fost obţinute de la 43. 599 de bărbaţi care au luat parte la studiul Health Professionals Follow-Up Study, 73.820 de femei din Nurses’ Health Study şi încă 91.005 de femei implicate în cercetarea Nurses’ Health Study II.
Pe baza chestionarelor pe care le completaseră participanţii, oamenii de ştiinţă au reuşit să măsoare consumul de cofeină, de cafea şi de cafea decofeinizată, administrat la fiecare patru ani. Deşi studiile au urmărit numeroase surse de cofeină, cea mai populară a fost cafeaua.
Rezultatele analizei au indicat că în toate cele trei studii s-au înregistrat 277 de sinucideri. Pe baza statisticilor, oamenii de ştiinţă au putut concluziona că un consum regulat de cafea (între două şi patru căni pe zi) poate reduce riscul de sinucidere cu 50%.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu le recomandă celor care vor să reducă riscul de sinucidere să înceapă să consume cafea sau să bea mai multe căni.
„În total, studiul nostru sugerează că un peste limita de 2-3 căni pe zi (care aduc un aport de cofeină de 400 mg) consumul de cafea aduce beneficii minore”, au mai explicat oamenii de ştiinţă.