Care este cea mai bună metodă prin care poate fi redus riscul de depresie post-partum?

26 07. 2013, 00:00

Prin alăptat, mamele transferă vitamina A către bebeluş. În caz contrar, aceasta se acumulează în corpul femeii şi poate duce la declanşarea depresiei.

Femeile însărcinate prezintă o cantitate mai mare de vitamina A în corp, deoarece bebeluşii au nevoie de această substanţă pentru dezvoltare. În primele şase luni după naştere, mamele transferă o cantitate atât de mare de vitamina A către bebeluşi încât este echivalentul a 76% din cantitatea necesară pentru a otrăvi un adult.

Alăptatul permite transferarea unor substanţe nutritive vitale către bebeluş, însă în acelaşi timp oferă un mecanism natural prin care sunt reduse concentraţiile potenţial toxice de vitamina A din corpul mamei”, explică experţii citaţi de ziarul britanic The Sun.

Experţii de la Universitatea Jackson State din SUA avertizează că femeile care aleg să hrănească bebeluşii cu lapte praf sau care renunţă devreme la alăptat riscă să sufere de depresie post-partum din cauza acumulării de vitamina A în creier.

Aproximativ 80% din noile mămici prezintă simptomele minore ale depresiei, iar aproximativ 10% suferă de depresie post-natală. Unii experţi cred că schimbările hormonale sunt de vină, însă printre alte cauze posibile se numără fumatul, consumul de alcool, tulburările mentale sau manifestarea depresiei în anii precedenţi.

Dr. Michael Craig de la Spitalul Maudsley din Londra afirmă că studiul este foarte util, adăugând că „unele femei care descoperă că nu pot alăpta ar putea, de asemenea, să sufere de depresie în urma unui sentiment de eşec”.

Sursa: The Sun