Ţigările cu aromă de mentă nu par să fie asociate unui risc mai mare de a dezvolta afecţiuni, însă „reprezintă un risc pentru sănătatea publică mai mare decât cel al ţigărilor ce nu sunt mentolate”, a anunţat autoritatea de reglementare a produselor alimentare şi medicamente, Food and Drug Administration (FDA).
FDA a anunţat că aşteaptă comentariile publicului în următoarele 60 de zile, înainte să ia în calcul elaborarea unor noi reglementări.
Analiza literaturii ştiinţifice arată că fumătorii ce s-au apucat recent de acest viciu tind să prefere „în mod substanţial” ţigările mentolate. De asemenea, fumătorii de ţigări mentolate sunt mai predispuşi să fumeze prima ţigară în primele 5 minute după trezire, lucru ce sugerează că aroma de mentă este asociată „unei dependenţe crescute”, anunţă FDA.
De asemenea, fumătorii de ţigări mentolate, mai ales afro-americanii, aveau dificultăţi mai mari în a se lăsa de fumat decât fumătorii de ţigări obişnuite.
„Acest lucru confirmă observaţia că fumătorii de ţigări menthol par să fie mai dependenţi de nicotină decât fumătorii de ţigări obişnuite, iar acest factor joacă un rol cheie în succesul renunţării la fumat”, se arată în analiza FDA.
În SUA, ţigările mentolate constituie aproximativ 25% din vânzările totale de ţigări, fiind populare mai ales în rândul tinerilor şi a afro-americanilr.
Organizaţia Campaign for Tobacco-Free Kids afirmă că rezultatele acestui studiu sunt „puternice” şi afirmă că „acestea ar trebui să convingă FDA să interzică cât se poate de repede vânzarea ţigărilor mentolate în SUA”.
De asemenea, rezultatele acestui studiu confirmă cele obţinute în 2011 de Tobacco Products Scientific Advisory Committee, o comisie din cadrul FDA, care a concluzionat că eliminarea ţigărilor mentolate de pe piaţă ar duce la o îmbunătăţire a sănătăţii publice.
Fumatul ucide anual 400.000 de persoane în SUA şi provoacă cheltuieli de 96 de miliarde de dolari în sistemul sanitar, anunţă Campaign for Tobacco-Free Kids.
Sursa: AFP