iKnife, cum se numeşte dispozitivul, a fost inventat de dr. Zoltan Takats, de la Imperial College London, şi permite identificarea în timp real a tipului de ţesut – normal sau canceros -, astfel încât chirurgii vor putea realiza operaţii cu un nivel de precizie neatins până acum.
Îndepărtarea cu mai multă precizie a ţesutului canceros va reduce rata de reapariţie a tumorilor şi va mări şansele de supravieţuire ale pacienţilor.
În prezent, chirurgii pot folosi, înainte de operaţie, diferite tehnici de imagistică medicală, iar imaginile obţinute îi ajută să se orienteze în timpul intervenţiei.
De asemenea, pot trimite la laborator mostre de ţesut chiar în timpul operaţiei, pentru a afla dacă este canceros, dar această metodă este costisitoare, consumatoare de timp şi nu întotdeauna precisă.
În schimb, iKnife poate realiza identificarea tipului de ţesut la simpla atingere a acestuia, chiar în timpul intervenţiei, pe măsură ce chirurgul operează.
iKnife combină două dispozitive: un bisturiu electric (deja utilizat în mare măsură în sălile de operaţii) şi un spectrometru de masă.
Atunci când taie ţesuturile, bisturiul electric produce fum; dr. Takats a avut ideea ingenioasă de a folosi acest fum, deoarece el conţine informaţii depre tipul de ţesut care s-a carbonizat la atingerea cu bistuiriul electric. În loc de a fi eliminat de ventilatoare, fumul este colectat şi analizat de cu ajutorul spectrometrului; comparând compoziţia sa cu cea a unor tumori canceroase, cunoscute ca atare (informaţie stocată în memoria aparatului), spectrometrul poate „spune” dacă ţesutul este sau nu canceros, iar rezultatele apar pe un ecran amplasat în sala de operaţii.
Unele analize iau mai puţin de o secundă. Într-un studiu care a implicat operaţii asupra a 91 de pacienţi ce sufereau de diferite cancere, iKnife a dovedit o precizie de 100%.
Aparatul este deja utilizat în 3 spitale londoneze, în cadrul unui studiu mai larg privind acurateţea sa. Dacă testele vor avea succesul sperat, iKnife ar putea intra în uz pe scară largă în 2 sau 3 ani.
Sursa: Mail Online