Echipa de cercetători coordonată de Lisa Hartling a realizat un studiu pe 42 de copii cu vârste între 3 şi 11 ani care au avut nevoie de îngrijire de urgenţă la spitalul de pediatrie Stollery şi cărora li s-au pus perfuzii.
În timpul studiului, care a durat din ianuarie 2009 până în martie 2010, doar unii dintre copii au beneficiat de muzică în timp ce li se realiza procedura.
În tot acest timp, specialiştii măsurau nivelul de disconfort, ritmul cardiac, nivelul de durere perceput de copii dar şi cât de mulţumiţi erau părinţii şi cadrele medicale care se îngrijeau de caz.
„Am observat o diferenţă în nivelul de durere raportat: copiii care au beneficiat de muzică simţeau mai puţină durere imediat după procedură”, a declarat Hartling.
„Constatările sunt importante din punct de vedere clinic şi este vorba de o intervenţie simplă care poate face o mare diferenţă. Punând muzică pentru copii care sunt supuşi la proceduri dureroase reprezintă o intervenţie fără costuri mari”, a adăugat ea.
Cercetarea a demonstrat că atunci când ascultă muzică, copiii declară că simt un nivel mult mai mic de durere. În acelaşi timp ei sunt mai puţin stresaţi, iar părinţii sunt mai satisfăcuţi de modul în care sunt trataţi copiii.
Sursa: ZeeNews