Materia vâscoasă produsă de aceşti melci – de care ei se servesc pentru a-şi facilita deplasarea pe substrat – conţine diferite proteine cu activitate benefică pentru piele, antioxidanţi şi acid hialuronic. Reprezentanţii salonului cosmetic din Tokio care oferă tratamentul afirmă că, graţie acestei combinaţii de substanţe, mucusul produs de melci ajută la hidratarea pielii, reduce inflamaţia şi îndepărtează celulele moarte, oferind pielii o strălucire sănătoasă şi atenuând semnele îmbătrânirii.
Cura cu melci, numită Celebrity Escargot Course, este oferită în cadrul unui tratament de 60 de minute, la Clinical Salon din Tokio. Faţa este curăţată, apoi pe frunte şi pe obraji sunt aşezaţi 5 melci care sunt lăsaţi să se deplaseze liber. Tratamentul mai include masaje, măşti cosmetice şi impulsuri electrice şi costă, în total, cca. 185 euro.
Se consideră că mucusul de melc, care ajută la refacerea celulelor pielii, ar fi util şi în cazul arsurilor provocate de expunerea la radiaţia ultravioletă.
După declaraţiile reprezentanţilor salonului, melcii utilizaţi sunt hrăniţi numai cu legume organice – spanac, morcovi, sfeclă şi altele.
Deşi pare o noutate, utilizarea melcilor în tratarea afecţiunilor pielii datează, în realitate, de mult timp – de cel puţin 2000 de ani.
Medicul antic Hipocrat recomanda melci zdrobiţi amestecaţi cu lapte acru pentru tratarea inflamaţiilor pielii. În zilele noastre, sunt la modă cremele cu extract de melc, ca tratament împotriva îmbătrânirii pielii.
Dar, deşi folosirea melcilor în scopuri medicale şi cosmetice datează de milenii, tratamentul oferit de Clinical Salon ar fi fost inspirat, se pare, de un eveniment recent, petrecut în acest an: înscrierea, pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, a Muntelui Fuji, un obiectiv emblematic al Japoniei. Alpiniştii care urcă pe muntele înalt de 3.776 m riscă să sufere arsuri ale pielii, din cauza aerului rarefiat şi a radiaţiei solare puternice, iar cura cu melci este menită să trateze şi asemenea probleme.
Sursa: Mail Online / Foto: AFP