În 1980, American Helicopter Society a hotărât să stimuleze eforturile oamenilor şi a lansat Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter Challenge, o competiţie cu un premiu în valoare de 250.000 de dolari. Pentru a obţine premiul, aeronava trebuia să se înalţe la cel puţin 3 metri deasupra solului, să rămână în aer cel puţin 60 de secunde şi să rămână într-un permietru de 10 metri pe 10 metri.
Acum, după 33 de ani de la înfiinţarea competiţiei, o echipă de ingineri canadieni a reuşit să câştige premiul. Aerovelo, o companie fondată de canadienii Todd Reichert şi Cameron Robertson, a conceput elicopterul Atlas. În zborurile de test efectuate pe un teren de fotbal, Reichert a pilotat nava, reuşind să se ridice la o înălţime de 2 şi 2,5 metri.
Câştigarea premiului nu a fost fără suspans: zborul care avea să le aducă premiul canadienilor a fost efectuat cu câteva minute înainte să fie nevoiţi să părăsească terenul de fotbal, unde era programat antrenamentul unei echipe.
La 10 secunde după ce Reichert a pornit în cel de-al treilea zbor, canadianul a auzit zgomotul care semnala că a reuşit să se ridice la 3 metri deasupra solului. În acel moment, Todd ştia că trebuia ca picioarele sale să producă suficientă energie pentru a preveni elicopterul să coboare prea repede. În alte două zboruri în care reuşise să se apropie de bariera de trei metri, nava a coborât prea abrupt, fiind trasă în jos de vârtejul creat de palete. În ambele cazuri naveta Atlas fusese distrusă. De această dată, însă, Reichert a reuşit să menţină elicopterul în aer, câştigând cei 250.000 de dolari. În cele din urmă, Atlas a aterizat fără să sufere vreo zgârietură.
„Eşti foarte concentrat să îţi menţii corpul să efectueze un lucru foarte precis”, a declarat Reichert. „Dacă încetezi chiar şi un pic, sau faci vreo mişcare bruscă, te vei prăbuşi”, a explicat canadianul.
Iată zborul care le-a adus celor doi premiul Igor I. Sikorsky:
Surse: Popular Mechanics, PopSci