Un studiu efectuat pe 71.000 de persoane dezvăluie alimentele care te fac să trăieşti mai mult
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au declarat că nu consumă niciodată fructe şi legume mureau, în medie, cu trei ani mai repede decât cei ce aveau o dietă bogată în fructe şi legume.
Multe organizaţii din jurul lumii recomandă consumarea a cinci porţii de fructe şi legume pe zi, dar până acum studiile nu arătau clar dacă persoanele care respectă această recomandare obţin beneficii pentru sănătate şi cât de mari sunt acestea. Noul studiu, ce a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition, arată că aceste recomandări sunt optime, explică Alicja Wolk, unul dintre cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, unde a fost efectuat acest studiu. Autorii studiului subliniază că foarte puţine studii ample au analizat efectul consumului de fructe şi legume asupra riscului unei persoane de a muri devreme.
Cercetătorii nu au identificat vreun beneficiu din punct de vedere al ratei supravieţuirii în rândul persoanelor care consumau mai mult de 5 porţii de fructe şi legume în fiecare zi în comparaţie cu persoanele ce consumau porţia recomandată.
Rezultatele studiului se bazează pe datele colectate de la peste 71.000 de suedezi cu vârste cuprinse între 45 şi 83 de ani, ce au fost urmăriţi timp de 13 ani.
Participanţii au fost întrebaţi ce diete au în 1997 şi 1998 şi au relatat cât de des consumă fructe şi legume. Dintre participanţii la studiu, aproximativ 11.500 au murit până în decembrie 2010.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au relatat că nu consumă fructe sau legume la începutul studiului erau cu 53% mai predispuşi să moară în timpul studiului decât cei ce respectau recomandarea specialiştilor.
Participanţii care consumau cel puţin o porţie de fructe în fiecare zi trăiau cu 19 luni mai mult, în medie, decât cei ce nu mâncau niciodată fructe. Persoanele care consumau cel puţin trei porţii de legume pe zi trăiau cu 32 de luni mai mult, în medie, decât persoanele care nu consumau legume.
Fructele şi legume conţin tipuri diferite de vitamine, iar fructele sunt mai bogate în calorii, a subliniat Wolk.
Majoritatea dietelor le consideră un grup combinat, însă Wolk afirmă că „atunci când vorbesc cu oamenii le recomand să consume mai multe legume decât fructe, dar să consume ambele categorii”.
Femeile din studiu tindeau să consume mai multe fructe şi legume decât bărbaţii.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care afirmau că mănâncă mai puţine fructe şi legume prezentau şanse mai mari să fie fumători, să fie mai puţin educaţi şi consumau mai multă carne roşie, lactate bogate în grăsimi şi dulciuri. Pe de altă parte, persoanele care mâncau multe fructe şi legume tindeau să consume în total mai multe calorii pe zi decât cei ce nu mâncau fructe şi legume.
Studiul nu poate demonstra că fructele şi legumele au produs o durată de viaţă mai lungă. Cu toate acestea, atunci când cercetătorii au eliminat factori precum sexul, fumatul, nivelul activităţii fizice, consumul de alcool şi greutatea participanţilor, diferenţa de longevitate între consumatorii de fructe şi legume şi cei ce nu mâncau aceste grupe alimentare s-a menţinut.
Sursa: Reuters