Pentru a putea analiza animalele, ei au realizat filmări cu ajutorul unei camere cu raze X capabile să surprindă multe cadre pe secundă. Cu ajutorul acestei tehnologii, oamenii de ştiinţă au surprins modul în care un liliac ierbivor se desprind de pe sol. Astfel, experţii au ajuns la concluzia că bicepsul super-elastic şi tricepsul sunt cruciale pentru stocarea şi eliberarea energiei necesare pentru decolare.
În studiu, oamenii de ştiinţă au analizat specia Carollia perspicillat cu ajutorul tehnologiei numite XROMM (X-ray Reconstruction of Moving Morphology), care integrează interpretări tridimensionale ale structurii oaselor în clipuri video cu raze X, permiţând realizarea unei analize detaliate a mecanicii musculare şi a anatomiei în timp ce animalul se mişcă.
Analiza a demonstrat că, pentru a decola, liliecii îşi întind, mai întâi, tendoanele care le ancorează bicepsul şi tricepsul de oase , iar apoi îşi comprimă tendoanele pentru a elibera energia necesară pentru zbor.
Aceste constatări au fost confirmate de o altă metodă inovatoare de studiere a anatomiei liliacului ierbivor aflat în mişcare. Mai exact este vorba de tehnologia numită fluoromicrometrie, în care anumiţi markeri chimici sunt injectaţi în muşchii animalului, cu scopul de a le permite experţilor să măsoare schimbările din lungimea muşchilor în timpul contracţiei. Calculele au indicat că energia eliberat doar din variaţiile lungimii musculare nu ar fi asigurată suficientă putere cât să îi permită animalului să zboare. Acest lucru demonstrează încă o dată rolul tendoanelor în iniţierea zborului la lilieci.
Descoperirea i-a uimit şi pe unii biologi care considerau că tendoanele mamiferelor mici sunt prea rigide şi subţiri pentru a se putea întinde.
Cele două clipuri video pot fi vizualizate pe site-ul Smithsonian.
Sursa: Smithsonian Mag