Descoperire surprinzătoare: cum schimbă oamenii norii dintr-o regiune puţin înţeleasă a planetei
Fenomenul are loc în mezosferă, o parte a atmosferei situată între 50 şi 100 de kilometri deasupra nivelului solului, regiune aflată prea sus pentru baloanele meteo, însă nu chiar în spaţiu, motiv pentru care este o zonă dificil de studiat.
O echipă de cercetători a analizat acest strat al atmosferei aşteptându-se să descopere o reducere a numărului de nori, ca rezultat al activităţii solare şi a încălzirii. Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, norii din această regiune situată aproape de spaţiul cosmic au crescut atât în număr, cât şi în luminozitate în ultimii doi ani.
„Norii polari mezosferici par să fie mai răspândiţi decât ne-am aşteptat”, a explicat David Siskind de la Naval Research Laboratory, autorul studiului publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.
Siskind şi colegii săi au folosit date obţinute de un satelit al NASA pentru a studia luminozitatea şi numărul norilor polari mezosferici.
Sursa apei ce formează aceşti nori este un mister, spune Siskind, deoarece nu sunt multe indicii care să-i ateste prezenţa în mezosferă. Pe de altă parte, rachetele şi navetele spaţiale folosite de oameni pentru a ajunge în spaţiu ar putea evacua apă în mezosferă.
„Încă lucrăm să înţelegem modul în care acest lucru se petrece”, explică Siskind. Specialistul speră că încheierea programului Space Shuttle şi modificările din programul rachetelor spaţiale vor duce la producerea unei „semnături” asupra schimbărilor înregistrate în mezosferă care să permită clarificarea situaţiei. După ce va reuşi să identifice cât de mult influenţează oamenii prin traficul spaţial această regiune, cercetătorii doresc să afle ce efecte au loc la acea altitudine ca rezultat al schimbărilor climatice.
„Asta e ţinta importantă: schimbările climatice”, explică Siskind. Altfel, norii din mezosferă nu sunt foarte importanţi, deoarece ei nu contribuie la vreun pericol. Cercetătorii cred, însă, că aceşti nori ar putea servi drept un indicator care arată ce schimbări au loc în mezosferă ca rezultat al creşterii nivelului de dioxid de carbon. Cercetătorii se aşteaptă ca un nivel mai mare al CO2-ului să ducă la răcirea mezosferei, efectul opus celui înregistrat în troposferă, stratul cel mai de jos al atmosferei, unde au loc evenimentele meteorologice şi unde trăim noi.
Alţi cercetători ce studiază mezosfera au fost la fel de surprinşi de descoperirea făcută de Siskind, fiind de acord că rachetele spaţiale sunt cea mai probabilă cauză a dezvoltării norilor.
„Creşterea numărului de nori a fost foarte surprinzătoare”, a comentat Hanli Liu de la National Center for Atmospheric Research. „Ne-am fi aşteptat la o scădere a numărului de nori”, spune Liu, care afirmă că acest lucru arată de ce mezosfera este un loc foarte interesant de studiat. „Este un loc special, deoarece mezosfera este o regiune situată între atmosferă şi spaţiu, drept urmare este sensibilă la schimbările înregistrate în ambele zone”, a concluzionat Liu.
Sursa: NBC News