În clipul video de mai jos, creat de Wired magazine, ni se explică mai pe larg ce reprezintă cele două procente din cana de cafea. Potrivit celor care au creat clipul, unii dintre compuşii din cafea ar fi respingătoare dacă s-ar găsi în concentraţii mari.
Când vorbim de cafea, primul lucru care ne vine în minte este aroma ei specială. Această aromă specifică este redată de 2- etilfenol care are un miros medicinal puternic şi care este totodată un feromon folosit de gândaci pentru a comunica unii cu alţii şi a trimite avertismente cu privire la pericole.
Un alt compus care se găseşte în cantităţi extrem de mici şi pe care nu l-am suporta în porţii mai mari în cafea este disulfura de dimetil. În cantităţi mari, aceasta miroase precum carnea putrezită.
Cu toate acestea, cafeaua continuă să aibe un gust extrem de bun. În parte, „vinovaţi” pentru acest lucru sunt acetil-metil-carbinolul care, fiind un component al untului, îi dă şi cafelei un gust untos, trigonelina care îi dă băuturii o savoare minerală şi dulceagă, acţionând totodată împotriva bacteriei care duce la apariţia cariilor, Streptococcus mutans.
Totuşi, adevăratul „component-vedetă” din cafea este acidul 3,5-dicafeoilquinic care ne protejează creierul de radicalii liberi.
Cât despre cafeină, ingredientul nostru favorit, ea este un alcaloid vegetal asemănător cu unele toxine din plante, la fel ca nicotina şi cocaina. Rolul ei este de a bloca receptorii de adenozina, cu scopul de a ne menţine treji.
Sursa: Wired