Mai exact, până acum, cercetătorii au descoperit că receptorii gustativi se găsesc în stomac, intestine, pancreas, plămâni şi creier. Cu toate acestea, cercetătorul Bedrich Mosinger, de la Monell Chemical Senses Center, recunoaşte că rolul acestor receptori nu este încă înţeles. „Funcţia receptorilor gustativi şi a proteinelor semnalizatoare din exteriorul sistemului gustativ nu ne este încă foarte clară. În cea mai mare parte, funcţiile acestor receptori, din exteriorul sistemului gustativ, nu sunt cunoscute”, a mărturisit specialistul.
Acum, o nouă cercetare a evidenţiat că proteinele gustative pentru detectarea gustului dulce şi al celui umami (al cincilea gust, gustul de aminoacidului din sosul de soia) există şi la nivelul testiculelor, acolo unde joacă un rol important în fertilitate.
De fapt, constatarea a fost realizată în timpul unui studiu în care oamenii de ştiinţă încercau să dezvolte şoareci care nu aveau aceşti receptori, cu scopul de a-i folosi în cercetări. În timpul acestui studiu, oamenii de ştiinţă ţi-au dat seama că şoarecii care nu aveau receptorii gustativi nu se puteau reproduce.
Ca urmare a acestei observaţii oamenii de ştiinţă au concluzionat că atunci când receptorii gustativi de la nivelul testiculelor au fost înlăturaţi sau blocaţi, şoarecii au devenit infertili.
„Masculii sunt sterili, spermatozoizii nu se dezvoltă aşa cum ar trebui, iar numărul lor este redus”, a declarat Mosinger.
Medicamentul pe care l-au folosit specialiştii pentru a bloca funcţionarea receptorilor gustativi face parte dintr-o clasă de medicamente utilizate pentru a trata nivelul crescut de colesterol din sânge, la oameni. Ca urmare a acestui lucru, specialiştii nu exclud posibilitatea ca aceste medicamente să aibă efect asupra fertilităţii umane.
Descoperirea este importantă, deoarece oamenii de ştiinţă susţin că ea ar putea ajuta la dezvoltarea unui nou tratament pentru infertilitate sau a unei pastile contraceptive pentru bărbaţi.
Sursa: Business Insider