Psihologii denumesc această situaţie „comunicare de tip cerere-retragere” (demand-withdraw communication), aceasta având loc atunci când un partener dintr-o relaţie încearcă să vorbească, să critice, să învinovăţească sau să pună presiune pe partener. În acelaşi timp, celălalt partener reacţionează încercând să evite conversaţia sau devenind tăcut şi distant.
Aceste două manifestări, cicălirea şi blocajul emoţional, sunt considerate de psihologi a fi printre cele mai nocive comportamente ale cuplurilor căsătorite. Cu toate aceste, un nou studiu publicat în cursul acestei săptămâni în Journal of Marriage and Family sugerează că tendinţa de a evita conflictul prin schimbarea subiectului conversaţiei către o temă mai plăcută creşte pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc, fiind posibil ca aceasta să fie o strategie adaptivă care permite căsătoriilor să reziste timp de decenii.
Cercetătorii au studiat 127 de cupluri de vârstă mijlocie sau mai înaintată, intervievând partenerii de trei ori de-a lungul unei perioade de 13 ani. Cuplurile au fost totodată monitorizate cu o cameră ascunsă în timp ce discutau un subiect controversat. Ulterior, psihologii au analizat comportamentul acestor pentru a vedea dacă se apar situaţii de „comunicare de tip cerere-retragere”.
Atunci când erau comparate cuplurile de vârstă de 40-50 de ani cu cuplurile cu vârste mai mari de 60 de ani, anumite tipare deveneau evidente, anunţă cercetătoarea Sarah Holley, profesor de psihologie la San Francisco State University şi totodată coordonatoarea acestui studiu.
Dacă tendinţa fiecărui partener de a învinovăţi sau pune presiune pe celălalt partener rămânea stabilă de-a lungul timpului, tendinţa de a evita comunicarea creştea în timp atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Cercetătorii au oferit un exemplu de evitare: spre exemplu, atunci când unul dintre parteneri spune „am discutat asta de un milion de ori; hai să fim de acord că nu suntem de acord. Acum spune-mi ce vrei să facem la cină”.
„Pentru cuplurile tinere, este logic că tendinţa de a evita comunicarea poate fi problematică: disputele sunt mai noi, iar nevoia de a căuta soluţii poate fi mai urgentă ca urmare a faptului că rolul jucat în cuplu pune foarte multe presiuni”, explică autorii studiului. „În schimb, în cazul cuplurilor cu mulţi ani de căsnicie în spate, aflaţi într-o etapă mai târzie a vieţii, comportamentul de evitare încetează să mai joace un rol negativ şi ajung să fie neutre sau chiar benefice”, mai spun cercetătorii.
Studiul oferă o perspectivă unică asupra proceselor de comunicare ale cuplurilor „care au supravieţuit” primilor ani de căsnicie, mai notează oamenii de ştiinţă.
Autorii studiului afirmă că cercetarea are, totuşi, câteva limite. „Cuplurile studiate au fost suprareprezentate de persoane caucaziene, educate şi cu un statut socioeconomic relativ ridicat. De aceea, rezultatele acestui studiu nu s-ar putea aplica grupurilor de etnie şi din grupuri socioeconomice diferite”, concluzionează autorii.
Sursa: LA Times