„Studiul pilot a indicat că nu este nevoie să fie gamer pentru a folosi realitatea virtuală şi a învăţa nişte strategii care să te ajute să slăbeşti. Acest studiu mic sugerează că realitatea virtuală ar putea fi o unealtă promiţătoare pentru crearea obiceiurilor sănătoase”, a explicat dr. Melissa Napolitano.
Studiul a fost inspirat de 128 de femei supraponderale, care în trecut încercaseră mai multe tehnici pentru slăbit şi care erau gata să adopte o abordare nouă pentru a scăpa de kilogramele în plus. Totuşi, la acest studiu pilot au luat parte, pentru început, doar 8 femei.
Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au creat un set de DVD-uri cu avatare care prezentau comportamente sănătoase. Unul dintre ele ilustra o persoană virtuală care mergea pe o bandă de alergat într-un ritm moderat. Altul prezenta o femeie avatar care stătea la o masă şi lua decizii în ceea ce priveşte porţia de mâncare pe care urma să o consume.
Rezultatele au arătat că la doar 4 săptămâni de la începutul studiului, participantele au slăbit, în medie, 1,5 kilograme, adică „o greutate obişnuită pentru dietele tradiţionale”, după cum spune Napolitano care speră ca acest program să favorizeze schimbări de comportament pe termen lung.
În timpul cercetării, participantele au vizitat clinica o dată pe săptămână pentru a urmări un video de 15 minute. Fiecare participantă urmărea un avatar creat special pentru a semăna cu ea, de la culoarea părului, până la forma corpului. Totuşi, avatarele nu erau interactive.
Acum, Napolitano şi colegii săi recomanda realizarea unor cercetări avansate pentru a putea confirma beneficiile acestei strategii atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Sursa: Medical Daily