Companiile de asigurare lansează un semnal de alarmă în legătură cu dezastrele provocate de vreme
Statul american Florida se confruntă deja cu „un climat de risc care nu poate fi asigurat” şi este foarte puţin probabil să fie ultima regiune cu astfel de probleme, a declarat secretarul general al Asociaţiei de la Geneva, John Fitzpatrick.
Guvernele trebuie să investească mai mult în lucrări de apărare împotirva inundaţiilor şi să înăsprească restricţiile pentru construcţii în zone riscante, astfel încât să reducă vulnerabilitatea la evenimente meteorologice extreme, precum uraganul Sandy, care a costat anul trecut economia americană 65 de miliarde de dolari, a spus el.
„Guvernele ar putea avea dificultăţi legate de austeritatea fiscală pe termen scurt, dar pe perioadă lungă vor avea expunere mare, pentru refacerea infrastructurii afectate de furtuni”, a afirmat Fitzpatrick.
În pofida pierderilor cauzate de Sandy şi a unei serii de alte catastrofe naturale în anul anterior, primele pentru asigurarea proprietăţilor au rămas relativ stabile în afara zonelor afectate.
Asigurătorii avertizează, însă, că primele sunt menţinute scăzute pe termen scurt în mod artificial, ca urmare a intrărilor puternice de capital în sectorul asigurărilor determinate de dobânzile foarte scăzute din sectorul bancar.
Oamenii de ştiinţă avertizează de peste un deceniu în privinţa încălzirii oceanelor, însă studiile mai recente citate de asociaţia asigurătorilor sugerează că procesul ar putea fi mai accelerat decât se credea.
Numărul catastrofelor legate de vreme a crescut notabil la nivel global în ultimii 30 de ani, arată date ale companiei de reasigurare Munich Re.
Astfel, numărul de furturni puternice, inundaţii, valuri de căldură, secete şi incendii de pădure a crescut de la circa 300 pe an în 1980 la aproximativ 900 în 2012.
Sursa: Mediafax