Ce se întâmplă în creierul celor care fumează marijuana?
Studiul a fost realizat pe animale de laborator, pentru a descoperi de ce această stare de inflamaţie afectează coordonarea motorie şi procesul de învăţare, iar răspunsul a fost surprinzător: cannabisul activează anumite celule imunitare care joacă un rol-cheie în modul în care funcţionează cerebelul („creierul mic”).
Studiul a fost realizat pe şoareci,cărora li s-a administrat THC (delta9-tetrahidrocanabinol, substanţa activă din marijuana), timp de 6 zile.
Animalele au fost apoi puse să îndeplinească anumite sarcini, pentru a le testa coordonarea motorie şi capacitatea de învăţa să asocieze un sunet cu un jet de aer îndreptat spre ochi (un teste numit eyeblink conditioning). Şoarecii trebuiau să înveţe să anticipeze apariţia jetului de aer şi să clipească îndată ce auzeau sunetul.
Şoarecii cărora li se administrase THC au avut rezultate mai slabe la toate testele. (Studii anterioare arătaseră că şi oamenii care consumă canabis întâmpină probleme similare în cazul testului eyeblink conditioning.)
Cercetătorii au constatat că THC activează celulele microgliale – celule din cerebel cu rol imunitar. Activarea acestor celule induce o stare de inflamaţie la nivelul cerebelului, ceea ce duce la tulburărilor de coordonare şi învăţare.
Aceste tulburări au dispărut atunci când cercetătorii au administrat şoarecilor un medicament care împiedica activarea celulelor microgliale.
Rezultatele sugerează noi abordări terapeutice pentru tratarea efectelor consumului de canabis, afirmă cercetătorii în articolul ce urmează a fi publicat în Journal of Clinical Investigation.
Unul dintre autorii studiului, Andrs Ozaita, de la Universitat Pompeu Fabra din Barcelona, spune că aceste efecte dispar de obicei, atunci cînd şoareccii nu mai sunt expuşi la THC.
Consumul cronic de marijuana reduce numărul receptorilor canabinoizi (de care se leagă moleculele de THC) din creier, iar această scădere duce, după cât se pare, la activarea celulelor microgliale, spune Ozaita.
Mai sunt necesare cercetări pentru a afla ce fel de probleme le-ar produce oamenilor, în viaţa de zi cu zi, acest “deficit cerebelar”. Este posibil ca activarea celulelor microgliale din cerebel să determine apariţia unor modificări subtile, greu de detectat, precum o uşoară încetinire a timpului de reacţie la volan, efect de care şoferii nu şi-ar da seama decât dacă ar fi testaţi în acest sens.
În afară de inflamarea creierului, fumatul de canabis a mai fost asociat cu scăderea coeficientului de inteligenţă şi cu creşterea riscului de apariţie a schizofreniei.
Sursa: FOXNews / Foto: Hepta