Pentru început, mormanul de sticlă trece printr-o zonă unde magneţii au ca rol extragerea tuturor materialelor feroase din amestec. Mai apoi, se trece la înlăturarea materialelor neferoase, printr-un procedeu asemănător primului.
În cazul în care nu ştiaţi, pentru ca sticla să poată fi reciclată ea trebuie sortată pe culori. În trecut, această muncă era făcută de o armată de oameni, insă astăzi, totul a devenit automatizat. Cu ajutorul unor utilaje speciale, sticla este sortată pe culori şi merge către uzinele care produc sticle.
În aceste uzine, cioburile sunt mixate cu carbonat de sodiu (cunoscut şi sub numele de soda de rufe), nisip şi piatră de var. Întregul amestec este introdus într-un cuptor, încălzit la 2.700 de grade Fahrenheit (1500 Clesius), iar semifabricatul obţinut este tăiat în blocuri mici care cad în matriţele pentru sticle. De aici, un jet de aer „umflă” materialul topit care preia forma matriţei. Rezultatul final constă într-o nouă sticlă. Conform datelor producătorilor de sticle, doar 20 – 25% din amestecul lor este sticlă reciclată.