Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă: una din trei femei este victima violenţei domestice
Aceste statistici sumbre sunt rezultatul primului studiu global care estimează violenţa la care sunt supuse femeile.
„Aceste cifre ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Vrem să subliniem că această problemă apare în toate regiunile şi că ea este inadmisibil de ridicată”, a declarat Claudia García-Moreno, reprezentant al Organizaţiei Mondiale de Sănătate.
Potrivit raportului publicat de WHO, 42% dintre femeile care au fost supse la acte de violenţă, au fost rănite fizice de parteneri. Totuşi, violenţa le afectează pe femei în multe alte moduri. Partenerii violenţi le pot interzice femeilor să meargă la centre medicale sau să aibă acces la mijloace de contracepţie. Femeile care sunt supuse la violenţă de către parteneri au un risc mai mare de a fi infectate cu HIV sau alte boli cu transmitere sexuale, de a avea mai multe avorturi, de a naşte copii subnutriţi sau prematuri sau de a fi tentate să se sinucidă.
De asemenea, în rândul acestor femei există o probabilitate de două ori mai mare ca ele să intre în depresie sau să consume alcool. Mai mult, autorii raportului subliniază că nivelul ridicat de stres este implicat într-o gamă largă de probleme medicale printre care se numără şi durerile cronice,diabetul, bolile de inimă şi tulburările gastrointestinale.
Rezultatele raportului sugerează că violenţa ar trebui să fie considerată la fel ca riscurile foarte cunoscute care pun în pericol sănătatea, precum fumatul sau consumul de alcool, este de părere Kristin Dunkle, specialist în epidemiologie socială, de la Universitatea Emory, din Atlanta.
Informaţiile folosite în raport au fost colectate în urma unui efort concentrat de a dezvolta şi disemina metode de măsurare a violenţei de gen.
Acum 15-20 de ani, guvernele considerau că violenţa domestică este un lucru intim şi inevitabil, ceva în care autorităţile nu se puteam implica prea mult. Acum, elaborarea acestor statistici aduce violenţa în atenţia organizaţiilor mondiale care urmăresc să demonstreze că violenţa este o reală problemă.
Pentru a realiza rapoartele, echipa de cercetători coordonată de Karen Devries, specialistă în epidemiologie socială, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, au realizat estimări pe baza a 141 de studii din 81 de ţări.
Rezultatele au indicat că cele mai mari rate ale violenţei exercitate de partner (estimate între 54% şi 78%) s-au înregistrat în centrul Africii Subshariene. Totuşi, chiar şi în zonele dezvoltate din Asia, America de Nord şi vestul Europei s-a observat o rată a violenţei domestice de aproximativ 15 procente.