„Întunericul ne eliberează de constrângeri, promovând astfel creativitatea”, au declarat Anna Steidle, de la Universitatea din Stuttgart şi Lioba Werth de la Universitatea din Hohenheim., adăugând şi că „mediul slab luminat evocă un sentiment de libertate şi autodeterminare, reducând inhibiţiile”, lucruri care încurajează gândirea inovativă.
Steidle şi Werth au realizat 6 experimente pentru a-i testa teoria. În studiu au fost implicaţi 114 studenţi germani care erau aşezaţi în grupuri de câte doi sau trei, într-o cameră mică care imita un birou.
Camera este luminată de un accesoriu de iluminat aflat deasupra biroului, iar gradul de lumină varia. Astfel, unele grupuri stăteau în lumină difuză, altele în lumină normală recomandată pentru mediul de birou şi altele, în lumină foarte puternică.
După ce au fost lăsaţi 15 minute pentru a se obişnui cu mediul, participanţii au fost rugaţi să realizeze ceea ce specialiştii numeau „patru probleme folosite de obicei în cercetările realizate asupra creativităţii. Aceste sarcini presupuneau ca indivizii să îşi schimbe percepţiile referitoare la anumite probleme, cu scopul de a găsi rezolvarea optimă”.
După ce au petrecut 2 minute în încercarea de a rezolva fiecare problemă, participanţii au declarat cât de lipsiţi de constrângeri s-au simţit, dacă s-au simţit controlaţi din exterior şi nivelul de siguranţă în propriile forţe.
Rezultatele au scos la iveală faptul că cei care au lucrat în lumina difuză au rezolvat corect mult mai multe probleme, decât cei care au avut parte de lumină puternică. De asemenea, ei s-au simţit liberi şi mai puţin inhibaşi, decât cei care au lucrat în mediul luminat intens. Pe de altă parte nu s-au constatat diferenţe mari între rezultatele celor care au stat în camere foarte luminate şi cei care au stat în lumină convenţională.
„Aceste rezultate indică faptul că iluminatul slab îi face pe oameni să se simtă lipsiţi de constrângeri, lucru care îmbunătăţeşte performanţele creative”, au concluzionat cercetătorii.
Alte experimente au demonstrat că este suficient să ne imaginăm pentru cinci minute un loc întunecos pentru ca apoi să ne îmbunătăţim capacităţile creative. Aşa că nu trebuie neapărat să lucraţi într-un loc cu lumină redusă, ci doar să vă imaginaţi cum v-aţi simţi într-un astfel de spaţiu.
Totuşi, se pare că nu întotdeauna întunericul stimulează creativitate. Într-un alt studiu s-a constatat că întunericul nu mai stimulează creativitatea atunci când folosim o lumină informală şi indirectă. În experiment, lumina produsă de corpul de iluminat lumina tavanul şi pereţii din jur, în loc să cadă pe verticală de sus în jos, pe birou.
Mai mult, inovaţia apare în două faze diferite: una este aceea în care generăm ideile, iar alta este aceea în care analizăm şi implementăm ideile. Cea de-a doua etapă necesită gândire analitică, iar potrivit studiilor, aceasta se manifestă mai bine atunci când oamenii stau în medii luminate puternic.
„Chiar dacă începe în întuneric, creativitatea nu ar trebui să se şi sfârşească aia”, au concluzionat autorii studiului.