Autorii acestui studiu, publicat în Journal of Clinical Oncology, afirmă că descoperirea lor ar putea fi utilizată în viitorul apropiat pentru depistarea anticorpilor pentru virusul papiloma uman (HPV), ajutându-i astfel pe medici să identifice acele persoane care prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de cancer oral.
„Până acum, nu se ştia dacă aceşti anticorpi erau prezenţi în sânge înainte ca boala, cancerul, să devină detectabilă din punct de vedere clinic”, a declarat Paul Brennan de la International Agency for Research on Cancer (IARC), organism afiliat OMS, coordonatorul acestui studiu.
„Dacă rezultatele vor fi confirmate, vor putea fi construite instrumente viitoare de analiză medicală pentru detectarea timpurie a bolii”, a adăugat el.
Deşi oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că HPV cauzează cancer cervical şi alte tipuri de cancer genital, acest virus se face vinovat şi de apariţia unui număr tot mai mare de tipuri de cancer bucal şi oral, în special în rândul bărbaţilor.
Cancerul oral, cancerul cerebral şi cancerul gâtului sunt în mod tradiţional asociate cu fumatul excesiv şi cu consumul de alcool, dar, pe parcursul ultimelor decenii, numărul acestor boli a crescut dramatic, în special în Europa şi în America de Nord.
Paul Brennan consideră că această creştere a fost cauzată probabil de infecţiile cu HPV şi de o modificare a preferinţelor oamenilor în domeniul practicilor sexuale, în special de creşterea preferinţelor pentru sexul oral.
Potrivit datelor IARC, aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer oral sunt asociate cu HPV, iar principalul tip de HPV asociat cu apariţia acestor tumori este HPV 16.
Autorii unui studiu publicat în British Medical Journal în 2010 au descoperit că numărul de cancere cerebrale şi ale gâtului asociate cu HPV au crescut foarte mult, determinându-i pe mulţi medici să solicite vaccinarea băieţilor şi a fetelor împotriva HPV.
Două tipuri de vaccin – Cervarix, produs de GlaxoSmithKline, şi Gardasil, produs de Merck & Co – pot preveni infectarea cu HPV.
Noul studiu, realizat de cercetătorii de la IARC în colaborare cu German Cancer Research Center şi cu National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, a folosit date culese dintr-un studiu mai larg, denumit EPIC, la care au participat 500.000 de persoane din 10 ţări europene, recrutate în anii 1990 şi care au fost de atunci monitorizate cu atenţie.
Cercetătorii au descoperit că, din cele 135 de persoane incluse în studiu care au dezvoltat cancer oral, 47 prezentau în sânge anticorpi pentru virusul HPV16 E6 cu până la 12 ani înainte de instalarea cancerului.
Anticorpii folosiţi în acest studiu sunt relativ uşor de produs şi ar putea fi folosiţi ca instrument de analiză medicală peste cel mult cinci ani, dacă rezultatele acestui studiu vor fi confirmate de teste viitoare.
Sursa: Mediafax