Iată cum poţi să afli încă din prima lună de viaţă dacă bebeluşul tău va avea un IQ ridicat!

19 06. 2013, 13:00
1-bebelus-inteligent

Cercetătorii de la University of Adelaide Public Health au analizat datele a mai bine de 13.800 de copii născuţi la termen.

Rezultatele studiului publicat în jurnalul Pediatrics arată că bebeluşii care în primele patru săptămâni de viaţă au crescut cu 40% din greutatea de la naştere aveau un IQ cu 1,5 puncte mai mare la vârsta de 6 ani decât bebeluşii care crescuseră cu doar 15% din greutatea de la naştere în prima lună de viaţă.

Copiii care înregistraseră cea mai mare creştere a circumferinţei capului în primele patru săptămâni de viaţă prezentau totodată şi cel mai mare IQ.

„Circumferinţa capului este un indicator al volumului creierului, astfel că o creştere mai mare a circumferinţei capului la un nou-născut sugerează o dezvoltare mai rapidă a creierului”, afirmă coordonatoarea acestui studiu, Dr. Lisa Smithers de la University of Adelaide’s School of Population Health.

„Per total, nou-născuţii care s-au dezvoltat mai rapid în primele patru săptămâni prezentau un IQ mai ridicat ulterior în viaţă”, a explicat specialista.

„Acei copii care crescuseră mult în greutate obţineau mai ales un scor mare în ceea ce priveşte IQ-ul verbal la vârsta de 6 ani. Acest lucru s-ar putea datora faptului că structurile neuronale pentru IQ-ul verbal se dezvoltă mai devreme, ceea ce înseamnă că creşterea rapidă în greutate în perioada neonatală ar putea avea un beneficiu cognitiv direct pentru copil”, a mai spus Smithers.

Acesta este primul studiu care se concentrează asupra beneficiilor aduse IQ-ului de creşterea rapidă în greutate în prima lună de viaţă a bebeluşilor sănătoş.

Dr. Smithers afirmă că acest studiu subliniază cât de importantă este hrănirea potrivită a nou-născuţilor.

„Ştim că multe mămici au probleme în a alăpta bebeluşii în primele săptămâni de viaţă. Rezultatele studiului nostru sugerează că dacă bebeluşii încep să aibă probleme de hrănire, este nevoie de o intervenţie rapidă pentru a rezolva această problemă”, a concluzionat Smithers.

Sursa: University of Adelaide