O inovaţie tehnologică extraordinară ar putea schimba modul în care vor locui milioane de oameni (VIDEO)
Inventatorii ei o socotesc drept o adevărată revoluţie în domeniu: ea va face posibil accesul, pe un traseu neîntrerupt, la înălţimi mult mai mari decât în prezent, iar o primă consecinţă ar putea fi apariţia unor construcţii mult mai înalte decât cele ridicate până azi.
La ora actuală, înălţimea construcţiilor este inevitabil limitată şi de problemele pe care le pune constrcuţia unor ascensoare capabile să asigure accesul la etajele superioare. Ascensoarele actuale sunt susţinute de cabluri de oţel care, deşi rezistente, sunt foarte grele.
Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât lungimea cablurilor liftului este mai mare, iar greutatea lor creşte exponenţial, fiind nevoie de cantităţi de energie tot mai mari pentru a susţine şi deplasa atât greutatea ascensolrului, cât şi pe cea a cablurilor. Pe un traseu vertical cu înălţimea de 500 m, până la trei sferturi din energia necesară pentru deplasarea liftului este cheltuită, de fapt, pentru a deplasa greutatea cablurilor de oţel. Azi, aceasta este considerată înălţimea maximă la care un ascensor este eficient şi sigur. În clădirile mai înalte de 500 de metri, cei care doresc să ajungă în vârful acestora trebuie să „schimbe liftul” cel puţin o dată.
Evident, înălţimea maximă eficientă ar putea fi mult mai mare dacă greutatea cablurilor ar fi mai mică.
Cablul din fibre de carbon, inventat de specialşitii companiei de ascensoare Kone, din Finlanda, ar putea extinde această înălţime la peste un kilometru – mai mult decât înălţimea clădirii Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă construcţie de azi (828 m).
Compania consideră că această nouă tehnologie ar avea potenţialul de a transforma peisajul urban, permiţând o mai mare extindere pe verticală şi creând astfel mai mult spaţiu de locuit şi de lucru pentru populaţia mereu în creştere a planetei.
ONU estimează că, în 2050, 70% din populaţia planetei va trăi în oraşe, iar dezvoltarea pe verticală este considerată drept un mod de a ne adapta la cererea tot mai mare de spaţii de locuit şi de birouri.
Aplicarea acestei tehnologii nu numai că va ajuta la depăşirea unei dintre cele mai importante cauze ce limitau înălţimea clădorilor, dar va duce şi la o sporire a eficienţei în ceea ce priveşte consumul de materiale şi energie.
Cablul din fibră de carbon al firmei Kone, numit UltraRope, este conform declaraţiilor inventatorilor, la fel de rezistent ca şi cablurile de oţel, dar mult mai uşor, prin utilizarea lui putându-se reduce enorm greutatea sistemului de cabluri al unui lift.
Pentru u lift care urcă pe distanţa de 500 de metri, folosirea noii tehnologii s-ar traduce printr-o reducere cu 60% a greutăţii care trebuie deplasată şi o economie de energie de 15%.
Pe măsură ce distanţele de deplasare cresc, avantajele utilizării UltraRope devin şi mai mari: pentru un ascensor cu un parcurs de 800 de metri, greutatea care trebuie deplasată poate fi redusă cu 90% şi consumul de energie- cu 45%. (Puteţi vedea aici o schemă interactivă.)
Cablul UltraRope este fabricat din 4 benzi de fibre de carbon acoperite cu un înveliş special din răşini epoxidice; este mai rezistent la uzură decât oţelul, ceea ce reduce durata şi costul operaţiilor de reparaţie şi întreţinere.
De asemenea, pentru că fibra de carbon are o altă frecvenţă de rezonanţă decât alte materiale utilizate la construcţia clădirilor, utilizarea ei va reduce balansul liftului, care poate deveni amplu atunci când vântul suflă cu putere şi clădirea în ansamblu prezintă un balans. Uneori, din cauza rafalelor de vânt, lifturile clădirilor foarte înalte sunt scoase din funcţiune, dar prin folosirea noii tehnologii, acest risc ar fi considerabil redus.
Sursa: Mail Online