De ce nu au dorit autorităţile din Israel să anunţe descoperirea unei construcţii misterioase din vremea Templului lui Solomon?
În februarie, un ghid turistic care îndruma un grup de turişti printr-un tunel în Cisiordania, nu departe de Ierusalim, a descoperit un pilon sculptat. Pilonul se potrivea cu obiectele arhitecturale din secolele IX – VIII î.e.n., din vremea Templului lui Solomon, din Ierusalim.
Când ghidul Binyamin Tropper a anunţat oficialii, a fost surprins să constate că autorităţile l-au sfătuit să uite de eveniment. „Mi-au spus: «ştim despre el, păstrează tăcerea»”, a declarat Tropper.
Obiectul descoperit se află în regiunea Cisiordania unde există conflicte politice, lângă un sat arab, în timp ce pământul este deţinut de un palestinian. Motivul pentru care autorităţile nu doresc să acţioneze ar putea fi acela că excavările ar putea alimenta o serie de conflicte politice.
Când a realizat că nu se va face nimic pentru excavarea acestui obiect, despre care Tropper crede că este de o importanţă majoră, ghidul a relatat evenimentele presei. Cu toate acestea, el nu a dezvăluit şi locaţia obiectului, tocmai pentru a evita eventualitatea unui furt.
La începutul acestei luni, mai mulţi arheologi israelieni au mers să inspecteze situl în cauză. Printre ei s-a numărat şi Yosef Garfinkel, profesor de arheologie la Universitatea din Israel. Concluzia lui Garfinkel a fost că, fără îndoială, rămăşiţele datează din perioada Primului Templu.
Partea superioară a pilonului, este un tip de capitel proto-aeolic. Acest stil datează de acum 2.800 de ani. Pilonul marchează intrarea într-un tunel subteran de apă cu o lungime de 228 metri, o structură complexă creată probabil de un guvern. În perioada în care a fost creat pilonul, zona era condus de regi iudei.
Existenţa acestui tunel mare de apă sugerează prezenţa unui mare palat prin apropierea sitului, spune Garfinkel. „Construcţia este excelentă. Cu siguranţă acolo există ceva important din vremuri biblice, din secolul IX – VIII î.e.n”, a adăugat acesta.
Nu este pentru prima dată când arheologia de pe Pământul Sfânt s-a lovit de problemele politice. Mişcarea sionistă a văzut mereu în excavarea monumentelor un mod prin care se pot dovedi rădăcinile evreieşti în acele locuri. Pe de altă parte, palestinienii neagă existenţa istoriei iudaice în aceste locuri şi condamnă Israelul pentru acţiunile sale arheologice speculând că astfel că guvernul israelian încearcă să preia controlul politic prin intermediul acestor activităţi.