Stai pe scaun mai mult de patru ore? Iată ce se întâmplă în corpul tău!
Mai mult, studiile au indicat că statul pe scaun pentru perioade lungi de timp creşte riscul de deces provocat de boli cardiovasculare şi cancer.
Un studiu recent a comparat adulţi care îşi petreceau mai puţin de 4 ore pe zi aşezaţi în faţa televizorului sau a altor ecrane cu alţi adulţi care făceau asta zilnic, pentru mai mult de 4 ore. La finalul cercetării s-a constatat că aceştia din urmă aveau:
1. Un risc de deces din orice cauză cu 50% mai ridicat.
2. Un risc de apariţie a evenimentelor asociate cu bolile cardiovasculare (dureri în piept, atacuri de cord) cu aproximativ 125% mai ridicat decât ceilalţi participanţi.
Statul în fund în faţa televizorului nu reprezintă singura problemă. Specialiştii au explicat că şi statul jos la birou dar şi şofatul timp îndelungat poate avea aceleaşi efecte ca statul jos în faţa televizorului. Mai mult, se pare că realizarea exerciţiilor fizice de câteva ori pe săptămână nu compensează semnificativ statul jos pe scaun sau canapea pentru mai bine de 4 ore pe zi.
Mai curând, soluţia cea mai bună pare să fie: mai puţin timp petrecut pe scaun şi mai multă mişcare. Ca urmare a acestui fapt, experţii ne sfătuiesc ca de fiecare dată când avem ocazia să stăm în picioare în loc să ne aşezăm pe scaun sau canapea.
De exemplu, staţi în picioare atunci când mâncaţi sau când vorbiţi la telefon. De asemenea, dacă lucraţi la birou pentru mult timp încercaţi să folosiţi piese de mobilier concepute pentru a vă permite să staţi în picioare, precum mesele sau birourile înalte.
Un alt lucru eficient este mersul pe jos. În loc să ţinem o şedinţă de birou stând aşezaţi în jurul unei mese, puteţi încerca să discutaţi cu colegii în timp ce faceţi ture în clădire sau pe hol. Dacă lucraţi de acasă vă puteţi aşeza computerul în faţa unei benzi de alergat astfel încât să puteţi lucra şi să faceţi mişcare în acelaşi timp.
Impactul produs de aceste schimbări poate fi major, ajutând la reducerea caloriilor, la pierderea în greutate şi la creşterea nivelului de energie. Mai mult, activitatea musculară antrenată de statul în picioare declanşează un proces asociat cu arderea caloriilor. Când stăm jos acest proces este oprit, iar riscul de îmbolnăvire creşte. În schimb, atunci când ne mişcăm, acest proces este repornit.
Sursa: Mayo Clinic