Explorând stâncile calcaroase, peşterile, pădurile luxuriante şi malurile râurilor repezi, oamenii de ştiinţă au colectat informaţii referitoare la speciile întâlnite aici, cu scopul de a-i ajuta pe managerii parcului să înţeleagă şi să protejeze biodiversitatea din Gorongosa.
În total, echipa a înregistrat mai bine de 1.200 de specii dintre care 182 de păsări, 54 de specii de mamifere, 47 de specii de reptile, 33 de specii de broaşte, peste 100 de specii de furnici şi 320 de specii de plante.
Printre speciile cu adevărat spectaculoase s-au numărat: liliacul Chewbacca, botezat după faimosul personaj din Star Wars, o broască care locuieşte în peşteri şi despre care se crede că ar fi pentru prima dacă când este observată, o furnică incapabilă să meargă pe suprafeţe plate, un cărăbuş bombardier care se apără provocând mici explozii eliminând din abdomen substanţe volatile foarte reactive şi mai multe insecte din familia Tettigoniidae, numite şi greieri de tufiş , care nu au mai fost întâlnite până acum.
Furnica Melissotarsus emeryi este singura furnică din lume care nu se poate deplasa pe suprafeţe plate. Această specie trăieşte în tuneluri înguste şi se poate deplasa doar prin împingerea membrelor sale scurte atât sub corp, cât şi deasupra corpului, în acelaşi timp.
Pentru a putea observa aceste specii, oamenii de ştiinţă au utilizarea capcane de tip urnă, a plase, a camere de luat vederi şi detectoare de ultrasunete.
Sursa: Huffington Post