Mike Olbinski a încercat timp de 4 ani să surprindă una dintre aceste furtuni şi a fost şi el tulburat de aspectul înspăimântător al fenomenului, care aminteşte de filmele cu invazii extraterestre.
Înainte de începerea ploii torenţiale, fotograful a reuşit să capteze, în 24 de minute, 870 de imagini ale vârtejului, din care a realizat acest timelapse.
Furtunile supercelulare sunt un tip de furtuni caracterizate prin formarea unor coloane de nori ca nişte turnuri şi a unor mase centrale de aer antrenate într-o mişcare de rotaţie. Pe aşa-numita „Alee a Tornadelor”, o zonă din regiunea nord-americană a Marilor Câmpii, unde se ciocnesc curenţii sudici de aer cald şi umed veniţi dinspre Golful Mexic şi curenţii vestici de aer rece şi uscat dinspre Munţii Stâncoşi, se creează condiţiile apariţiei unor astfel de furtuni. Ele au potenţialul de a declanşa tornade violente, foarte periculoase, cum este cea care a devastat recent oraşul american Monroe, ducând la moartea a 24 de persoane.
„Vânătorii de furtuni” Mike Olbinski şi prietenul său Andy Hoeland au pândit această furtună timp de aproape o săptămână, pe baza unor semne prevestitoare care arătau că existăă condiţii pentru apariţia unui astfel de fenomen. În această perioadă a anului, pe Aleea Tornadelor au loc deseori asemenea fenomene meteo violente.
Pe blogul său, fotograful a descris cu lux de amănunte cum a urmărit furtuna pe zeci de kilometri, înainte de a ajunge într-un loc potrivit pentru a o putea fotografia.
Sursa: Wired / Imagini timelapse: Mike Olbinsky Photography