A fost identificată dieta care creşte rata de supravieţuire în rândul suferinzilor de cancer
Cercetarea publicată în Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine sugerează că schimbarea dietei reprezintă o metodă importantă prin care bărbaţii diagnosticaţi cu cancer la prostată pot să-şi reducă riscul de deces.
„Consumul de nuci şi de grăsimi sănătoase duce la creşterea nivelului de antioxidanţi din plasmă şi reduce totodată nivelul insulinei şi al inflamaţiei, ceea ce poate duce la încetinirea progresului cancerului de prostată”, explică Erin Richman, autorul studiului şi totodată cercetător postdoctoral în cadrul University of California San Francisco Department of Epidemiology and Biostatistics.
Studiul a fost efectuat pe 4.577 de bărbaţi ce fuseseră diagnosticaţi cu cancer de prostată non-metastatic înter 1986 şi 2010.
Cercetătorii au descoperit că bărbaţii care înlocuiau 10% din caloriile obţinute zilnic din carbohidraţi cu grăsimi vegetale sănătoase prezentau un risc cu 29% mai mic de a dezvolta cancer de prostată letal. De asemenea, aceşti bărbaţi prezentau totodată un risc cu 26% mai mic de a muri din orice cauză.
Efectele puteau fi observate în schimbările minore: adăugarea unei linguri de dressing pe bază de ulei zilnic era asociată unui risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de prostată letal şi cu un risc cu 13% mai mic de deces.
De asemenea, bărbaţii care consumau 30 de grame de nuci pe zi prezentau un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer de prostată letal şi un risc de 11% mai mic de a muri din orice cauză.
Printre grăsimile sănătoase de origine vegetală se numărau uleiul de măsline, uleiul de rapiţă, nucile, seminţele şi avocado.
„Efectele benefice ale grăsimilor nesaturate şi efectele nocive ale grăsimilor saturate şi trans asupra sănătăţii cardiovasculare sunt cunoscute”, a comentat Richman.
„Acum, cercetarea noastră a demonstrat că consumul de grăsimi nesaturate prezintă beneficii suplimentare în rândul bărbaţilor diagnosticaţi cu cancer de prostată”, a explicat cercetătorul.
Aproximativ 2,5 milioane de bărbaţi suferă de cancer de prostată în SUA, anual înregistrându-se 30.000 de decese.
Deşi unul din 6 bărbaţi este diagnosticat de-a lungul vieţii cu cancer la prostată, majoritatea bărbaţilor nu mor din această cauză.
În studiul JAMA, mai puţin de un sfert dintre participanţi – 1.064 de bărbaţi – au murit în timpul perioadei de studiu: 31% în urma unor probleme cardiovasculare, 21% de cancer de prostată şi 21% din cauza altor cancere.
Sursa: AFP