Portivit cercetătorilor de la Universitaea din Wurzburg, Germania, oamenii care sunt fie foarte fericiţi, fie foarte supăraţi reuşesc să detecteze mult mai bine gusturile amar, dulce şi acru, comparativ cu restul indivizilor. De fapt, în timpul studiului s-a observat că după ce au urmărit clipuri video emoţionale, capacitatea participanţilor de a detecta aceste gusturi era cu 15 procente mai mare.
În timpul cercetării, specialiştii le-au cerut voluntarilor să guste o gamă de băuturi cremoase de conţineau diferite nivelui de grăsime. Înainte de a lua parte la această testare, subiecţilor li s-au arătat trei clipuri video diferite: unul în care era expusă o scenă fericită, unul cu o scenă tristă şi unul cu imagini plictisitoare.
Aşa cum era de aşteptat, scena plictisitoare nu a avut niciun efect asupra modului în care participanţii percepeau gusturile. Cu toate acestea, după urmărirea secvenţelor emoţionale, subiecţii erau mai puţin capabili să observe dacă băuturile aveau un nivel ridicat de grăsimi sau nu.
Coautorul studiului, dr. Paul Breslin, a declarat că a fost surprins să observe că atunci când sunt emotivi, capacitatea oamenilor de a detecta grăsimile scade, în timp ce abilitatea de a identifica alte arome creşte.
El a explicat că aceste descoperiri sunt susţinute de alte experimente anterioare care sugerează că oamenii care suferă de depresie au o capacitate redusă de a detecta nivelul de grăsime din alimente. De asemenea, noua cercetare ar putea explica de ce oamenii se îngraşă atunci când au probleme financiare.
Sursa: Daily Mail