Chiar şi cele mai competente femei se străduiesc să rupă barierele invizibile care le împiedică să ajungă în poziţii de conducere din cauza stereotipurilor potrivit cărora sunt catalogate drept prietenoase şi sociabile.
Prin contrast, angajatorii caută candidaţi pentru poziţiile manageriale care să fie foarte încrezători în propriile forţe şi dominatori
Pentru a depăşi aceste stereotipuri sexiste, oamenii de ştiinţă susţin că femeile ar trebui să înlocuiască atitudinea prietenoasă cu încrederea de sine pentru a demonstra că vor să obţină poziţii de conducere.
Cercetătorii de la Munich Technische Universitaet au realizat o serie de studii create special pentru a testa modul în care sunt aleşi liderii din zona afacerilor şi mediul academic. În timpul studiilor, participanţilor li s-au prezentat mai multe scenarii legate angajaţi şi potenţiali lideri, fiind întrebaţi despre aşteptările pe care le aveau privitor la fiecare candidat.
Prezentând rezultatele la un simpozion, cercetătorii au declarat că deşi managerii (indiferent de sex) se comportau la fel, ei erau evaluaţi diferit în funcţie de sex. Mai exact, oamenii de aşteptau ca angajaţii să aibă performanţe mai bune dacă erau conduşi de un bărbat.
În alte situaţii, în care managerii le-au acordat angajaţilor diferite niveluri de libertate în luarea deciziilor, s-a constatat că femeile manager erau judecate în baza unor prejudecăţi, comparativ cu bărbaţii.
Pe de altă parte, toţi participanţii au favorizat şefii care delegau mai multă putere (indiferent de sexul lor), însă femeile ce au participat la studiu au respins mai curând ideea de a fi conduse de alte femei care luau singure decizii, decât de bărbaţi care făceau acelaşi lucru.
„Există stereotipuri care la nivel inconştient joacă un rol decisiv în evaluarea oamenilor aflaţi în poziţii de conducere. Liderii ar trebui să fie foarte încrezători în propriile forţe, dominatori şi rigizi, pe când femeile sunt văzute mai curând ca mediatori, prietenoase şi sociabile. Oamenii încă sunt de părere că bărbaţii aflaţi la conducere sunt mai siguri pe ei. Surprinzător este faptul că unele dintre aceste stereotipuri sexiste sunt mai înrădăcinate în minţile femeilor, ca de exemplu tendinţa lor de a accepta mai curând lideri dominanţi de sex masculin”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Isabell Welpe.
Pentru a putea depăşi această situaţie, femeile ar trebui să exprime mai puţină veselie şi să fie mai mândre, sugerează cercetătorii.
„Femeile care păreau vesele erau evaluate ca fiind mai puţin tentate să ajungă în poziţii de conducere. Mândria, pe de altă parte, este asociată pozitiv cu însuşirile necesare pentru a ajunge lider”, a mai adăugat Welpe.
Sursa: Telegraph