O inovaţie extraordinară are rezultate promiţătoare contra celei mai agresive forme de cancer de piele
Acest medicament anticancer, denumit Lambrolizumab, este un anticorp conceput pentru a neutraliza proteina PD-1, care permite unor cancere să scape atacurilor declanşate de sistemul imunitar al organismului.
Lambrolizumab este testat contra mai multor tipuri de cancer, inclusiv melanom şi cancer pulmonar, a precizat compania Merck într-un comunicat.
Grupul american a dezvăluit rezultatele acestui studiu clinic la Conferinţa anuală organizată de American Society of Clinical Oncology (ASCO), weekendul trecut, la Chicago. Studiul a fost publicat în ediţia online a New England Journal Of Medicine.
„Suntem încurajaţi de rezultatele pe care le observăm în acest stadiu, inclusiv în ceea ce priveşte rata de răspuns a pacienţilor suferind de melanom avansat şi durata acestor răspunsuri la tratament”, a declarat medicul Roger Perlmutter, directorul laboratorului de cercetare al grupului Merck.
„Pe baza acestor date şi a rezultatelor suplimentare provenind din alte studii clinice în curs, Merk intenţionează să efectueze direct un studiu clinic de fază 3 cu Lambrolizumab pe pacienţi suferind de melanom avansat şi de cancer pulmonar, în al treilea trimestru al anului 2013”, a adăugat Roger Perlmutter.
Studiul clinic a fost realizat pe 135 de pacienţi suferind de melanom avansat, între decembrie 2011 şi septembrie 2012, care au beneficiat de o reducere medie de 38% a tumorilor. Reducerea cea mai importantă a fost de 52%.
Oboseala a fost unul dintre obişnuitele efecte secundare.
Graţie medicamentului Lambrolizumab, grupul Merck speră să concureze cu laboratorul Bristol-Myers Squibb, singurul din acest moment care oferă un tratament din această clasă autorizat, Yervoy, care „dopează” sistemul imunitar pentru a combate melanomul avansat.
Bristol-Myers efectuează teste clinice şi cu un nou anticorp, Nivolumab, care stimulează sistemul imunitar contra melanomului avansat şi a altor tipuri de cancer.
Acelaşi laborator a prezentat, sâmbătă, la conferinţa organizată de ASCO, rezultatele promităţoare ale unui studiu clinic de fază 1 cu Nivolumab, realizat pe 107 pacienţi, al căror melanom avansat se agrava în pofida tratamentelor standard.
Noul anticorp, care stimulează sistemul imunitar, a permis o reducere cu 30% a tumorilor la 31% dintre participanţi.
Noile imunoterapii sunt considerate tehnici extrem de promiţătoare în combaterea cancerelor aflate în stadii avansate, precum melanomul, în faţa cărora medicina era neputincioasă până la descoperirea lor în ultimii ani.
Sursa: Mediafax