Cercetătorii au calculat că, la nivel global, folosirea energiei nucleare a prevenit 1.840.000 de decese din cauza poluării şi a împiedicat totodată emiterea a 64 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră ce ar fi rezultat din arderea cărbunilor şi a altor combustibili fosili.
Cei doi oameni de ştiinţă care au realizat acest studiu, Pushker A. Kharecha şi James E. Hansen de la NASA Goddard Institute for Space Studies şi Columbia University Earth Institute, afirmă că energia nucleară are potenţialul de a ajuta atât eforturile de a controla schimbările climatice la nivel global, cât şi bolile şi decesele asociate poluării aerului. Acest potenţial există în ciuda temerilor referitoare la siguranţa reactoarelor nucleare, la deşeurile nucleare şi la riscul ca materialele nucleare să fie folosite pentru arme.
Îngrijoraţi că accidentul de la Fukushima ar putea umbri beneficiile energiei nucleare, cei doi cercetători au realizat o analiză a efectelor benefice în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi a deceselor provocate de poluare.
Studiul a concluzionat că energia nucleară a avut deja un impact benefic major, acest rezultat bazându-se pe calculele efectuate pentru perioada 1971-2009 în ceea ce priveşte efectele de prevenire asurpa mortalităţii şi a emisiilor gazelor cu efect de seră. De asemenea, cercetătorii au calculat că energia nucleară ar putea preveni între 420.000 şi 7.000.000 de decese până la jumătatea acestui secol şi emiterea a 80-240 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră, ce provoacă încălzirea globală.
„În schimb, calculăm că folosirea unei cantităţi mai mari de gaz natural nu ar tempera problema încălzirii globale şi ar duce la mult mai multe decese decât energia nucleară”, scriu cei doi cercetători.
În cazul în care energia nucleară va avea un rol mult mai scăzut în următorii 20-30 de ani, adaugă Kharecha, eforturile necesare pentru a atinge ţintele de reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră ar fi „eroice”, fiind nevoie de reuşite extraordinare ale tehnologiilor cu emisii scăzute, ce încă nu şi-au dovedit eficacitatea.
Surse: American Chemical Society, Environmental Science & Technology