Premieră mondială: a fost descoperit sângele vechi de 10.000 de ani al unui mamut (FOTO)
Descoperirea a fost făcută în Insulele Liahovski (arhipelagul Insulelor Novosibirsk), unde oamenii de ştiinţă au lucrat la temperaturi de minus 10 grade Celsius.
„Am fost foarte surprinşi să găsim sânge şi ţesut muscular aparţinând unui mamut. Este pentru prima dată când reuşim să obţinem sânge de mamut. Nimenu nu a mai văzut până acum aşa ceva”, a declarat Semyon Grigoriev, directorul Muzeului de Mamuţi.
„Vârsta aproximativă a animalului este de 10.000 de ani. Probele s-au păstrat mulţumită condiţiilor speciale de mediu, mai excat a faptului că nu s-a topit gheaţa. Credem că mamutul a căzut într-o sursă de apă sau că s-a împotmolit într-o mlaştină de unde nu a mai putut să iasă şi a murit. Din această cauză partea inferioară a corpului, inclusiv maxilarul inferior şi limba s-au păstrat foarte bine. Partea superioară a trunchiului şi două membre, care au fost în sol, au căzut pradă animalelor preistorice şi moderne”, a mai explicat expertul adăugând şi că este vorba despre „cel mai bine conservat mamut din istoria paleontologiei”.
După ce au studiat dinţii animalului, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că mamutul s-a stins din viaţă când avea aproximativ 50-60 de ani.
„Sperăm ca măcar o singură celulă vie din mamut să se fi păstrat. Totuşi, chiar dacă probele s-au conservat atât de bine, şansele sunt mici. Suntem foarte norocoşi că sângele s-a păstrat bine şi plănuim să îl studiem cu atenţie. Penru moment bănuim că sângele de mamut conţine genţi naturali împotriva îngheţului”, a mai adăugat Grigoriev.
„În 2010, oamenii de ştiinţă canadieni au comparat ADN-ul de mamut cu cea mai apropiată rudă a acestuia, elefantul indian. S-a constatat că hemoglobina de mamut elimină oxigenul mult mai repede la temperaturi scăzute”, au mărturisit specialiştii.