Cât de diferiţi sunt bărbaţii de femei şi invers? Iată 10 deosebiri identificate de ştiinţă!
Iată câteva diferenţe:
1. Bărbaţii se pricep mai bine să estimeze dimensiunile interlocutorului doar pe baza vocii
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Sussex, indivizii de sex masculin au o mai mare capacitate de a afla mărimea unei persoane doar ascultându-i vocea.
2. Bărbaţii se orientează mai bine în spaţiu
Persoanele de sex masculin au o mai bună capacitate de a se gândi în trei dimensiuni atunci când este vorba de obiecte, lucru care le ajută să se orienteze mai bine în spaţiu. Studiile au arătat că încă de la vârsta de 3 luni, bebeluşii prezintă diferenţe comportamentale în funcţie de sex. Este posibil ca această capacitate a bărbaţilor să se fi dezvoltat în trecut, atunci când ei se ocupau cu vânătoarea, bătăliile şi alte activităţi pentru care aveau nevoie de o bună orientare în spaţiu.
3. Femeile se pricep mai bine la localizarea obiectelor
Aşa cum bărbaţii se orientează mai bine în spaţiu, femeile au capacitatea de a-şi aminti mai uşor unde sunt anumite lucruri, unde le-au văzut sau unde ar putea fi acestea. Prin urmare, persoanele de sex feminin au tendinţa de a se orienta în spaţiu pe baza unor puncte de reper. În „bătălia dintre sexe”, această capacitate le avantajează mai mult pe femei căci odată ce îşi iau repere pentru a se putea orienta în spaţiu, ele reuşesc să găsească mai repede decât bărbaţii obiecte necesare deplasării, precum cheile de la maşină sau hărţi.
4. Femeile se îngrijorează mai mult
Femeile produc doar jumătate din serotonina întâlnită la bărbaţi, motiv pentru care ele au şi mai puţini transportori care să o recicleze, susţin oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska. Ca urmare a acestui lucru, femeile îşi fac mai multe griji decât bărbaţii. Din fericire, această caracteristică le poate avantaja pe femei, dându-le capacitatea de a bănui eventualele probleme din timp şi de a căuta rezolvări.
5. Femeile observă culorile mai bine ca bărbaţii
Persoanele de sex feminin pot detecta variaţii subtile ale unei culori, lucru pe care bărbaţii nu reuşesc să îl facă.
Această capacitatea pare că s-a format ca urmare a faptului că femeile au petrecut mai mult timp în grădină asigurând necesarul de hrană prin căutarea alimentelor proaspete. Cercetătorul Israel Abramov suspectează că în spatele acestei diferenţe dintre sexe stau hormonii, deoarece se ştie că hormonii sexuali masculini pot altera dezvoltarea cortexului vizual.
6. Bărbaţii suportă mai bine privarea de somn
Un studiu realizat la Universitatea Duke a scos la iveală faptul că bărbaţii pot tolera mai bine privarea de somn, comparativ cu femeile. În funcţie de cum o privim această capacitatea poate fi bună sau rea, deoarece somnul este implicat în procesul ce îi permite creierului să se refacă după o zi obositoare.
7. Cine se pricepe mai bine la multitasking?
Unele studii au concluzionat că bărbaţii au o mai bună capacitate de a rezolva mai multe sarcini în acelaşi timp, iar altele au sugerat exact opusul. Când toate aceste constatări au fost adunate şi analizate, s-a constatat că bărbaţii şi femeile se pricep în mod egal al multitasking.
Mai mult, pe măsură ce îmbătrânim, cu toţii (indiferent de sex) ne pierdem în mod egal capacitatea de a mai efectua simultan mai multe acţiuni.
8. Bărbaţii identifică mai uşor partenerii infideli
Se pare că bărbaţii identifică mai uşor indiciile (vizuale, vocale etc) care indică infidelitatea partenerului. Totuşi, oamenii de ştiinţă de la Virginia Commonwealth University susţin că aceste indicii nu au un nivel mare de acurateţe motiv pentru care bărbaţii au tendinţa de a suspecta infidelitatea partenerului chiar şi atunci când nu au motiv.
9. Cum rămâne cu inteligenţa?
Pentru că bărbaţii au, în general, corpurile mai mari ca ale femeilor, ei au şi creierii mai mari. Totuşi, mărimea creierului se pare că nu contează când vine vorba de inteligenţă. În schimb, inteligenta este dictată de conexiunile neuronale.
De-a lungul istoriei, IQ-ul femeilor a fost depăşit de punctajul obţinut de bărbaţi, însă acum, femeile încep să îi surclaseze pe bărbaţi la astfel de teste. Rex Jung, de la Universitatea din New Mexico, a constatat că bărbaţii tind să aibă mai multă materie cenuşie, în timp ce femeile au mai multă materie albă. Diferenţele sunt evidente însă se pare că, cel puţin pentru moment, şi la acest domeniu, bărbaţii şi femeile se află la egalitate.
10. De obicei, femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii
Femeile au un sistem imunitar mai bun care le scade şansele de a dezvolta boli boli periculoase. Informaţiile publicate de Centers for Disease Control, femeile trăiesc cu aproximativ 5,3 ani mai mult decât bărbaţii. Totuşi, există o veste bună pentru bărbaţi: această diferenţă pare să se diminueze în ultimul timp.