Costă 200 USD, dar face aceeaşi treabă ca un aparat de 50.000 USD!
Dispozitivul a fost inventat la Universitatea din Illinois de către o echipă condusă de prof. Brian Cunningham. Inventatorii susţin că astfel se obţin analize la fel de precise ca şi cele realizate cu un echipament de laborator de sute de ori mai scump.
Când un iPhone este aşezat pe suportul special, aparatul său de fotografiat este aliniat cu sistemul de lentile şi filtre al suportului.
Cu ajutorul unei aplicaţii speciale, smartphone-ul poate astfel detecta diferite proteine, toxine şi alte molecule, precum şi virusuri şi bacterii.
Probele de material sunt colectate pe o lamă de microscop, care este inserată în suport. Lama trebuie acoperită în prealabil cu un cristal fotonic, care permite luminii să treacă, în cea mai mare parte, dar reflectă o anumită lungime de undă. Orice biomolecule prezente în probele de pe lamă vor adera la cristal şi vor modifica lungimea de undă a radiaţiei reflectate. Lamele sunt preparate special pentru fiecare proiect, pentru a detecta prezenţa anumitor substanţe.
Măsurând gradul în care a fost modificată lungimea de undă a radiaţiei reflectate, poate fi uşor determinată cantitatea de substanţă prezentă în proba de material biologic. Procesul durează doar câteva minute şi analiza poate fi făcută oriunde.
Printre alte aplicaţii sugerate, sistemul ar putea fi folosit pentru a depista contaminarea apelor freatice, a realiza teste de diagnostic al bolilor, a urmări răspândirea patogenilor sau a controla contaminarea alimentelor.
Cunningham şi colegii săi speră ca suportul să fie disponibil începând de anul viitor. Un articol referitor la acest dispozitiv a fost publicat recent în jurnalul Lab on a Chip.
Sursa: gizmag / Foto: University of Illinois