Epicentrul cutremurului s-a situat la o adâncime de peste 600 de kilometri sub Marea Ohoţk, potrivit Institutului american USGS, care a revelat o magnitudine de 8,3.
Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţe, cutremurul s-a produs la ora locală 16.47 (8.47, ora României). Ministerul a anunţat o magnitudine de 6,7.
Autorităţile ruse au lansat o alertă de tsunami, recomandând locuitorilor să părăsească zona de coastă şi să se refugieze în zone mai înalte, însă această alertă a fost anulată ulterior.
Ele au anunţat că valul nu ar urma să depăpească un metru înălţime.
Seismul nu a produs victime sau pagube în Extremul Orient, potrivit unor informaţii preliminare.
Însă, un fapt excepţional, acesta a fost resimţit până la Moscova, la o distanţă de aproximativ 7.000 de kilometri.
„Aproape tot continentul s-a cutremurat”, a declarat Anatoli Ţîgankov, un oficial din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al serviciilor meteorologice ruse, anunţând că seismul a fost resimţit până în România.
„Întreaga placă continentală pe care se găseşte continentul s-a cutremurat. De aceea, această mişcare a fost resimţită de-a lungul întregii Rusii – nu doar în Moscova, am primit telefoane şi din Nijni Novgorod şi din alte oraşe”, a mai spus Ţîgankov.
Undele seismice la Moscova aveau magnitudinea 1 şi nu au provocat nicio pagubă, potrivit aceleiaşi ruse.
Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţe, mai multe clădiri din Moscova au fost evacuate în urma cutremurului. „Cutremurul a fost simţit la Moscova la etajele superioare ale zgârie-norilor”, au spus oficialii ministerului. De asemenea, în Sankt Petersburg a fost evacuată o clădire de birouri de 22 de etaje după ce angajaţii au simţit clădirea mişcându-se.
Oficialii ruşi afirmă că ultima dată când undele seismice s-au resimţit la Moscova a fost acum aproape 30 de ani, când un cutremur puternic a lovit România.