Potrivit cercetătorilor, atunci când roşiile violet modificate genetic primesc un compus bogat în antioxidanţi, numit antocianină, li se prelungeşte durata de viaţă de la 21 de zile 48 de zile. Mai mult, se pare că pigmentul natural încetineşte procesul de supra-maturare care duce la putrezire.
Studii anterioare realizate asupra tomatelor modificate genetic au demonstrat că legumele îmbogăţite cu antocianini prelungesc viaţa şoarecilor predispuşi la cancer.
Acum, cercetătorii de la John Innes Centre susţin că perioada de valabilitate a tomatelor s-ar putea prelungi dacă legumele ar fi culese timpuriu, cât sunt încă verzi, şi determinate să se coacă artificial cu etilenă. Cu toate acestea, procesul are şi un dezavantaj: roşiile nu mai au un gust la fel de intens.
O altă metodă ar fi aceea de a creşte varietăţi care nu se coc niciodată complet, dar care nici nu dezvoltă niciodată o aromă intensă.
În noul studiu, s-a constatat că antocianinii încetinesc procesul de supra-coacere care face ca roşiile să se înmoaie şi să putrezească. În acest fel, perioada de valabilitate a legumelor se prelungeşte, permiţându-le să îşi păstreze aroma pentru mai mult timp.
De asemenea, specialiştii au constatat că roşiile violet au şi o probabilitate mai mică de a dezvolta una dintre cele mai des întâlnite boli de după recoltare, putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea). Oamenii de ştiinţă susţin că tomatele obişnuite pot fi analizate pentru a li observa nivelul de antioxidanţi pentru ca apoi cele care au cel mai înalt nivel să fie alese pentru a dezvolta, pornind de la ele, linii genetice noi.
Important este şi faptul că procedeul poate fi utilizat şi în cazul altor fructe moi, precum căpşunele şi zmeura.
Sursa: Daily Mail