Mai mult, roboţii vor fi implicaţi şi în acţiunile de evacuare a militarilor şi civililor răniţi din zonele periculoase. În prezent, Rusia lucrează şi dezvoltarea unor alte echipamente antitero precum sisteme care pot identifica teroriştii prin obstacole şi care au capacitatea de a-i ţine pe aceştia la distanţă fără a-i pune în pericol pe ostateci.
Human Rights Watch, organizaţia care desfăşoară activităţi de cercetare şi apărare a drepturilor omului, critică armele complet autonome, supranumite „roboţi ucigaşi”, care vor fi capabile să selecteze ţinte fără intervenţia umană, şi cere interzicerea preventivă a lor.
„Armele complet autonome nu există încă, dar ele sunt dezvoltate în mai mute ţări, în timp ce precursorii lor au fost deja utilizate de armată. Unii experţi prezic că astfel de arme vor fi operaţionale în următorii 20-30 de ani”, a declarat HRW.
„Aceste arme ar fi incapabile să respecte standardele dreptului umanitar internaţional. Armele nu vor avea capacitatea de a manifesta compasiune, act care poate preveni uciderea civililor. De asemenea, armele complet autonome ridică şi întrebări serioase cu privire la responsabilitate deoarece nu este sigur cine este răspunzător pentru acţiunile ilegale pe care le-ar putea comite”, au adăugat reprezentanţii HRW.
Sursa: Ria Novosti