Home » D:News » Există şi alte universuri în afară de cel în care trăim – au fost descoperite primele dovezi!

Există şi alte universuri în afară de cel în care trăim – au fost descoperite primele dovezi!

Publicat: 21.05.2013
Oamenii de ştiinţă au descoperit primele „dovezi solide” ce atestă că există alte universuri.

Cosmologii au concluzionat după studierea unei hărţi a universului întocmite cu ajutorul datelor colectate de naveta Planck că anomaliile  observate nu se pot datora decât atracţiei gravitaţionale ale celorlalte universuri.

Harta arată radiaţia produsă de Big Bang acum 13,8 miliarde de ani şi care este în continuare detectabilă în univers – radiaţie ce poartă numele de radiaţie cosmică de fond.

Oamenii de ştiinţă au prezis că această radiaţie va fi distribuită în mod egal, însă harta realizată cu ajutorul navetei Planck arată o concentraţie mai puternică în partea de sud a cerului şi o „zonă rece” ce nu poate fi explicată prin ceea ce se ştie în prezent despre fizică.

Laura Mersini-Houghton, specialist în fizică teoretică la Universitatea din Carolina de Nord, şi Richard Holman, profesor la Universitatea Carnegie Mellon, au prezis în 2005 existenţa acestor anomalii ale radiaţiei, afirmând că acestea sunt provocate de atracţia gravitaţională a celorlalte universuri.

Acum, după studierea datelor obţinute de Planck, dr. Mersini-Houghton crede că ipoteza sa a fost validată. Teoria specialistei sugerează că ar putea exista un număr infinit de universuri pe lângă al nostru.

„Aceste anomalii au fost provocate de celelalte universuri care «au tras» de universul nostru pe măsură ce s-a format în timpul Big Bangului. Este vorba despre primele dovezi solide ce atestă existenţa altor universuri”, a comentat cercetătoarea.

Deşi unii oameni de ştiinţă continuă să rămână sceptici în privinţa teoriei celorlalte universuri, aceste rezultate ar putea fi un pas important în ceea ce priveşte realizarea unei schimbări de perspectivă în fizică.

Agenţia Spaţială Europeană, organizaţia ce gestionează telescopul Planck, ce valorează 600 de miloane de euro, a anunţat că „datorită faptului că acurateţea hărţii elaborate de Planck este atât de mare, acest lucru a permis identificarea unor trăsături ciudate neexplicate ce ar putea necesita noi elemente ale fizicii pentru a putea fi înţelese”.

Malcolm Perry, profesor de fizică teoretică la Universitatea Cambridge, a declarat pentru Sunday Times că rezultatele ar putea fi o dovadă reală ce atestă existenţa altor universuri.

George Efstathiou, profesor de astrofizică la Universitatea Cambridge, a comentat că „aceste idei pot părea ciudate acum, aşa cum teoria Big Bangului părea bizară acum trei generaţii. Dar apoi am obţinut dovezi care au schimbat complet modul în care ne gândim la univers”.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase