O nouă formă de braconaj pune în pericol grav ţestoasele marine

21 05. 2013, 12:27

 

Această activitate este extrem de periculoasă pentru supravieţuirea speciilor de ţestoase, deoarece decimează rapid populaţiile.

Începând din 1996, colectarea ouălor de ţestoase marine depuse pe plaje este ilegală în Costa Rica, dar această interdicţie nu-i descurajează pe hoţii de ouă: în anii care au trecut de la promulgarea legii, acest tip de braconaj a cunoscut o creştere cu 30%.

Beth Adubato, specialist în criminologie la New York Institute of Technology, este interesată în mod deosebit de infracţiunile îndreptate împotriva speciilor sălbatice de vieţuitoare. Ea a studiat acest fenomen şi se declară extrem de îngrijorată de amploarea lui, care ar putea duce în scurt timp la extincţia a 4 specii de ţestoase marine, deja ameninţate.

De curând ea a încheiat un studiu legat de braconajul ouălor de ţestoase în Peninsula Osa, o zonă slab populată, cu plaje aparent pustii, aflată pe coasta pacifică a ţării.

Mulţi dintre dintre hoţii de ouă, a constat Beth Adubato, nu sunt costaricani, ci locuitori din ţara învecinată, Panama, care trec graniţa în Costa Rica şi iau camioane întregi de ouă.

Ce fac cu ele? E tot vechea poveste: ouăle sunt considerate afrodisiace. În Panama, ele pot fi cumpărate din baruri. 

Nu există nicio dovadă că ouăle are avea efect afrodisiac şi nu se ştie cum a apărut această credinţă. La drept vorbind, consumul de ouă de ţestoasă marină ar putea avea efecte mai curând nefaste pentru organismul uman; în unele cazuri, studile au arătat că aceste ouă conţin niveluri periculos de mari de metale grele. 

Beth Adubato colaborează acum cu organizaţii de protecţie a naturii, în încercarea de a-i convinge pe localnici să nu mai adune ilegal ouăle de ţestoasă şi să găsească alte modalităţi de a profita de pe urma lor. În alte regiuni ale ţării, costaricanii au început să lucreze ca ghizi, conducând grupuri de turişti pentru a le arăta ţestoasele depunând ouă pe plaje. În Peninsula Osa, principala problemă este faptul că, deşi legile anti-braconaj există, ele nu sunt aplicate cu stricteţe, aşa cum se face în anumite rezervaţii naturale.

Cele patru specii ameninţate care se reproduc pe aceste plaje sunt: ţestoasa pieloasă, ţestoasa măslinie, ţestoasa de baga şi ţestoasa marină verde. 

Pe unele plaje din Peninsula Osa, a constatat Beth Adubato, jumătate dintre cuiburi fuseseră prădate.

Cercetătoarea s-a declarat îngrijorată pentru viitor, deoarece mulţi localnici văd ouăle ca pe o sursă importantă de venit şi nu îşi dau seama că braconajul de acest tip este o problemă gravă, de vreme ce văd ţestoasele venind , în fiecare an, pentru a depune ouă în număr mare.

Însă reproducerea ţestoaselor are caracteristicile ei: doar foarte puţini dintre indivizii ieşiţi din ouă ajung la maturitate, iar populaţiile nu îşi pot reveni rapid, din cauză că animalele au nevoie de mulţi ani pentru a ajunge la maturitate şi a se reproduce.

Sursa: Live Science