Ca urmare a acestui lucru, tot în cele două luni de primăvară se înregistrau şi cele mai multe decese în rândul femeilor care năşteau.
Arheologii au ajuns la această concluzie după ce au lucrat la un cimitir din Oaza Dakhleh, de unde au excavat 765 de morminte. Având în vedere că atunci când egiptenii îşi îngropau morţii, mormintele erau îndreptate spre locul de unde răsare soarele, oamenii de ştiinţă au putut afla lunile în care muriseră indivizii.
Specialiştii au descoperit rămăşiţele a 124 de copii care au decedat între 18 şi 45 de luni de la naştere. Pe baza acestor constatări, cercetătorii au ajuns la concluzia că egiptenii aveau un „anotimp al iubirii”.
Descoperirile sunt surprinzătoare având în vedere că oamenii de ştiinţă credeau că în rândul altor culturi antice mediteraneene, în lunile de vară, erau concepuţi foarte puţini copii, ca urmare a căldurii care ducea la scăderea libidoului şi care afecta calitatea spermei.
Acum, oamenii de ştiinţă cred că, în Egiptul antic, oamenii considerau că inundaţiile produse de Nil erau responsabile pentru creşterea fertilităţii şi a numărului mare de copii. Rezidenţii din Oaza Dakhleh credeau că fluviul deţinea cheia pentru fertilitatea pământului lor.
Mai mult, specialiştii estimează că numărul de copii născuţi primăvara a continuat să fie ridicat până în anii 1920-1930.
În schimb, în luna ianuarie erau concepuţi cei mai puţini copii deoarece credinţele creştine îndeamnă la abstinenţă în timpul adventului şi postului mare. În plus, se pare că egiptenii creştini erau încurajaţi să evite raporturile sexuale în zilele de sâmbătă, duminică, miercuri şi vineri.
În cele din urmă, specialiştii bănuiesc că egiptenii utilizau forme de contracepţie, printre care se numărau şi reţete neplăcute ce includeau fecale de crocodil şi care reduceau poftele sexuale.
Sursa: Daily Mail