Un „monstru marin” misterios îi uimeşte pe cercetători
Scheletul parţial aparţine unui prădător gigantic care trăia alături de dinozauri, în era cretacică.
Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că acest tip de ihtiozaur, a cărui lungime varia de la un metru la 20 de metri, a dispărut cu 66 de milioane de ani, înainte de perioada Jurasicului timpuriu.
Cu toate acestea, fosila este caracterizată de o stagnare a evoluţiei. Se pare că între Jurasicul timpuriu şi Cretacic, aceste creaturi s-au schimbat foarte puţini, un lucru rar întâlnit la reptilele marine.
Până de curând, experţii au crezut că ihtiozauruii (animale ce dădeau naştere unor pui vii şi care, cel puţin o parte, aveau sânge cald) s-au împuţinat în timpul extincţiilor din Jurasic.
Cu toate acestea, noi cercetări publicate recent sugerează că aceste creaturi continuau să prospere chiar şi în Cretacicul timpuriu.
Noul ihtiozaur a primit numele de Malawania anachronus, adică „înotătorul anacronic”. „Descoperirea lui Malawania este similară cu cea a celacantului din anii 1930: seamănă cu un animal care nu pare potrivit pentru epoca lui”, a declarat coordonatorul studiului dr. Valentin Fischer, de la Universitatea din Liege, Belgia.
„Această fosilă demonstrează existenţa unei ramuri filogenetice despre care nici nu ne imaginam că a existat. Poate că existenţa, în perioada cretacică, a unui astfel de ihtiozaur specific Jurasicului nu a fost observată până acum deoarece el a trăit în Orientul Mijlociu, o regiune în care anterior s-a mai găsit o singură astfel de fosilă foarte fragmentată”, a mai declarat Fischer.
Sursa: Express