Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Nebraska, împreună cu specialiştii de la Harvard School of Public Health şi cei de la Beth Israel Deaconess Medical Center, au analizat informaţii prelevate de la un eşantion de peste 4.600 de adulţi. Aproape 12% dintre aceştia s-au declarat consumatori de marijuana, în timp ce alţi 42% au declarat că folosit drogul în trecut. Participanţilor li s-au prelevat probe de sânge pentru a li se măsura insulina à jeun (pe nemâncate), nivelurile de glucoză, rezistenţa la insulină şi nivelurile de colesterol. Totodată, specialiştii au măsurat circumferinţa taliei pentru fiecare subiect implicat în cercetare.
Rezultatele au indicat că utilizatorii de marijuana aveau circumferinţele taliilor mult mai mici decât subiecţii care nu consumaseră niciodată acest drog. Rezultatele au rămas la fel chiar şi după ce s-au luat în calcul şi alţi factori precum sexul, vârsta, consumul de tutun şi alcool şi nivelul de activitate fizică.
Mai mult, s-a observat că cei care consumă marijuana au un nivel mai mare de HDL („colesterol bun”). Diferenţele semnificative dintre cei care fumau marijuana şi cei care nu aveau acest obicei s-au observat la măsurarea insulinei . Astfel, consumatorii de canabis aveau un nivel al insulinei cu 16 procente mai redus, comparativ cu participanţii care nu fumau marijuana, în timp ce rezistenţa lor la insulină era şi ea cu 17% mai redusă.
Rezultate similare, dar ceva mai slabe, s-au observat şi în rândul subiecţilor care obişnuiseră să fumeze marijuana, dar care renunţaseră să mai facă asta în ultimele 30 de zile.
Deşi încă nu au descoperit procesul din spatele acestui fenomen, oamenii de ştiinţă susţin că rezultatele studiului sugerează că marijuana îmbunătăţeşte controlul insulinei, reglând greutatea corporală.
Sursa: The Atlantic