În sfârşit, putem afla ce se petrece în minţile adolescenţilor!
În studiu, vor fi scanaţi 300 de participanţi, care acum au între 14 şi 24 de ani. Cercetarea se va derula pe o perioadă de mai mulţi ani, astfel încât oamenii de ştiinţă să observe schimbările ce au loc în creier odată cu înaintarea în vârstă.
De obicei, adolescenţii sunt impulsivi, ursuzi şi mereu gata să aducă argumente contradictorii. Ed Bullmore, profesor de psihiatrie la Universitatea Cambridge este de părere că legăturile din creier se schimbă gradual pe măsură ce tinerii se aproprie de maturitate, lucru care le permite să îţi stăpânească mai bine emoţiile şi să fie mai puţin impulsivi.
„Tehnicile RMN ne vor oferi imagini bune care ne vor arăta schimbările anatomice apărute în creier pe parcursul dezvoltării. Suntem interesaţi în mod special de modul în care ţesutul din centrul creierului, cunoscut sub numele de materie albă, se schimbă de-a lungul dezvoltării”, a explicat Bullmore.
Profesorul Bullmore consideră că schimbările apărute la nivelul materiei albe, firele de comunicare dintre celulele cerebrale, cresc capacitatea minţii de a gândi pe termen lung. El explică faptul că schimbările conexiunilor din creier vor fi asociate cu schimbări cognitive, emoţionale şi de comportament. Acestea vor fi măsurate separat prin teste care măsoară impulsivitatea şi comportamentul în situaţii de asumare a riscului.
„Cred că vom afla cum în rândul adolescenţilor, procesul ce stă la baza luarea deciziilor depinde mai mult de factori cu relevanţă pe termen scurt, stări emoţionale imediate şi evenimente cu efect positiv din trecutul imediat”, a declarat Bullmore. Unul dintre primii subiecţi ai studiului a fost o adolescentă în vârstă de 16 ani care suferea de schimbări ale stărilor de spirit. „Cele mai mari schimbări la observat când aveam 15-16 ani. În loc să fiu fericită tot timpul eram destul de morocănoasă, nervoasă şi aduceam mereu argumente contradictorii. Mă schimbasem complet”, a explicat tânăra, cunoscută doar după prenumele de Samantha.
„Probabil că toţi ne-am trecut prin aşa ceva şi o perioadă foarte ciudată, complexă şi confuză. Prin urmare, este foarte dificil să te exprimi. Prin utilizarea tehnicilor de imagistică şi a altor unelte, putem intercepta aceste trăsături din creierul adolescent, înţelegând modul în care acesta se dezvoltă pe măsură ce se îndreaptă spre maturitate”, a declarat Becky Inkster, specialist în neuroştiinţe şi project manager la Universitatea Cambridge.
În paralel, studiul s-ar putea să îi ajute pe specialişti să identifice persoanele care au un risc crescut de a dezvolta tulburări psihiatrice sau dependenţa la droguri. „Multe boli mintale apar pentru prima dată în adolescenţă sau la adulţii tineri, iar noi credem că ele se manifestă ca urmare a unei dezvoltări anormale a reţelelor din creier”, a încheiat Bullmore.
Sursa: Daily Mail