Institutul Naţional pentru Botanică Agricola, din Cambridge, a combinat un strămoş al grâului cu o varietate nouă în scopul de a crea o tulpină nouă. Până acum, testele incipiente au relevat că rezultatul acestei combinări este mai mare şi mai puternic ca actualele varietăţi de grâu.
Totuşi, înainte ca noul grâu să poată fi cultivat de fermieri, el va trebui testat şi aprobat de autorităţi, proces ce va dura cel puţin 5 ani.
Există unii fermieri care chiar încurajează noile iniţiative ale oamenilor de ştiinţă, guvernului şi industriei alimentare. Ei consideră că procesul de reglementare trebuie să fie accelerat pentru a asigura necesarul de alimente pentru următoarele decenii.
Una din cinci calorii consumate în lume provin din grâu. Totuşi, în ciuda îmbunătăţirilor ce au avut loc la sfârşitul secolului XX, în ultimii 15 s-a înregistrat o creştere mică a recoltei medii de grâu, din Marea Britanie.
Ca urmare a acestui lucru, luna trecută, producătorul de cereale Weetabix a anunţat că va limita producţia unor produse proprii ca urmare a recoltei slabe de anul trecut.
Acum, cercetătorii cred că au găsit o modalitate prin care să crească iar producţia. În urmă cu 10.000 de ani, grâul a evoluat din cereale vechi din genul Aegilops. Specialiştii au folosit polenizarea încrucişată şi tehnologia de transferare a embrionului seminţei pentru a muta o parte din elasticitatea strămoşului în frâul modern. Astfel, procedura nu a necesitat nicio modificare genetică a cerealelor.
Sursa: BBC