Cercetătorii speră că tehnologia va permite câinilor să efectueze sarcinile zilnice mai repede şi mai uşor, transformându-le viaţa aşa cum s-a întâmplat în cazul oamenilor.
Proiectul are ca scop dezvoltarea unor dispozitive care pot fi controlate cu ajutorul unui touch screen şi cu obiecte ce pot fi scuturate de câini pentru a controla computere.
Cercetătorii de la Open University lucrează cu mai multe organizaţii non-profit ce îngrijesc câini pentru a antrena aceste animale şi pentru a construi un „coteţ inteligent” dotat cu computere.
De exemplu, atunci când un câine va dori să lanseze un semnal de alarmă, acesta va putea folosi un dispozitiv ce le va permite să solicite prezenţa serviciilor de urgenţă cu o simplă atingere de buton.
Dr. Clara Mancini, şeful echipei de interacţiune animal-computer de la Open University, afirmă că proiectul are ca scop ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi să se descurce mai uşor acasă prin simplificarea metodelor prin care câinii pot efectua diferite sarcini pentru stăpânii lor, cum ar fi să aprindă luminile, să pornească maşina de spălat sau chiar să răspundă la telefon.
Cercetătoarea afirmă că speră ca această tehnologie să permită oamenilor, totodată, să dispună de o nouă metodă prin care să interacţioneze şi să comunice cu animalele lor de companie.
„Dorim să realizăm echivalentul interacţiunii om-computer în rândul animalelor. Vrem să le oferim mai mult control şi să le permitem să îndeplinească sarcinile mai bine. Câinii alerţi sunt deja folosiţi pentru a solicita ajutorul altor persoane atunci când proprietarul lor are probleme, dar noi vrem să le înlesnim acest lucru. Dacă există o tehnologie care să facă mai uşor pentru câini să sune la 112 şi să alerteze serviciile de urgenţă, înseamnă că mai mulţi câini vor putea să facă acest lucru”, spune Mancini.
„Privind spre viitor, nu putem spune cât de departe vom ajunge. Avem foarte multe preconcepţii despre animale şi despre ce sunt ele capabile să facă. Este posibil să inventăm un sistem care să permită animalelor – dacă nu să trimită emailuri – să înţeleagă că pot intra într-o conversaţie cu un om aflat de cealaltă parte a unei legături la Internet”, mai spune cercetătoarea.
Dr. Mancini şi colegii săi lucrează alături de organizaţie Dogs for Disabled pentru a proiecta noi sisteme computerizate şi pentru a antrena câinii să le folosească.
Spre deosebire de oameni, care au învăţat să folosească tastaturi şi mausuri, câinii vor trebui să folosească o soluţie mai uşoară, iar cercetătorii depun eforturi să realizeze ceva uşor de înţeles pentru aceste animale.
Printre opţiunile luate în calcul de cercetători se numără butoanele mari şi strălucitoare şi tehnologia touch screen. De asemenea, o altă „interfaţă” va consta în obiecte care pot fi ridicate, trase şi scuturate.
De asemenea, cercetătorii lucrează la jucării şi jocuri pentru animale care să le permită câinilor să înveţe cum să folosească dispozitivele. Oamenii de ştiinţă conduşi de dr. Mancini au obţinut o bursă de 15.000 de lire sterline de la Dogs Trust pentru a concepe un coteţ dotat cu tehnologie computerizată.
Pe termen lung, dr. Mancini speră să realize un dispozitiv „plug and play” pe care câinii să-l poată avea oricând la dispoziţie şi care să le permită să controleze orice computer.
„Scopul nostru este să facem interacţiunea cu un computer la fel de naturală pentru animale ca în cazul oamenilor”, a concluzionat cercetătoarea.
Sursa: The Telegraph