Cele câteva sute de persoane în vârstă de peste 50 de ani care au fost monitorizate de cercetătorii de la Universitatea Iowa din Statele Unite au prezentat semne de îmbunătăţire a capacităţilor lor cognitive şi o întârziere de câţiva ani a declinului mintal asociat cu bătrâneţea.
Este vorba de cel din urmă dintr-o serie amplă de studii care au vizat înţelegerea motivelor pentru care, atunci când îmbătrânesc, oamenii îşi pierd acele funcţii majore ale creierului care asigură funcţionarea memoriei, a atenţiei, a percepţiei şi a capacităţii de rezolvare a unor probleme.
În acest studiu, 681 de persoane, care aveau o stare bună de sănătate, au fost repartizate în patru grupuri ţintă, în interiorul cărora au fost separate în două subgrupuri: unul pentru persoanele între 50 şi 64 de ani şi altul pentru persoanele de peste 65 de ani.
Un grup trebuia să rezolve cuvinte încrucişate pe computer, celelalte trei, să joace un joc video denumit „Road Tour”, care constă în identificarea unui model de automobil afişat pentru scurt timp pe o plăcuţă de înmatriculare. Scopul este de a creşte nivelul de dificultate. La fiecare nivel, viteza creşte, la fel ca numărul elementelor care distrag atenţia, afişate pe ecran.
Indiferent de viteza de pornire a jucătorului, afirmă Fredric Wolinsky, profesor de sănătate publică la Universitatea Iowa, principalul autor al acestui studiu publicat în revista PLOS One, „antrenamentul permite unui jucător să îşi crească viteza cu 70%”.
Testate pe parcursul unui an, grupurile care au jucat cel puţin 10 ore acest joc video au câştigat cel puţin trei ani de sănătate mintală. Grupul care a jucat cu patru ore mai mult a câştigat chiar patru ani faţă de momentul în care se declanşează declinul cognitiv, potrivit acestui studiu.
„Nu am prevenit doar declinul lor, dar le-am accelerat şi facultăţile mintale”, afirmă Fredric Wolinsky. „Avantajul jocurilor video, pentru cei mai în vârstă, pare să rezide în această accelerare a capacităţilor cognitive, care poate la rândul ei să favorizeze o vedere mai panoramică. Cu vârsta, într-adevăr, vederea se restrânge până ajunge un fel de tunel”.
Persoanele care au jucat „Road Tour” au obţinut rezultate mai bune decât cele care au rezolvat cuvinte încrucişate, în ceea ce priveşte puterea de concentrare, viteza şi agilitatea de a trece de la o sarcină la alta. În total, jocurile se pot traduce printr-o ameliorare cuprinsă între 1,5 ani şi 7 ani pentru aceste funcţii mintale.
Sursa: Mediafax