O reuşită importantă pentru turismul spaţial: avionul spaţial al Virgin Galactic a spart bariera sunetului (FOTO/VIDEO)
Vehiculul SpaceShipTwo, denumit şi SS2, şi-a pornit motorul la puţin timp după ce a fost lansat în spaţiu de avionul WhiteKnightTwo care îl transportase, agăţat sub aripile sale, la o altitudine de 14.000 de metri, deasupra deşertului Mojave din California.
Motorul a fost pornit doar pentru 16 secunde, timp suficient însă pentru a propulsa SpaceShipTwo la viteză de 1,2 ori mai mare decât cea a sunetului, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul companiei Virgin Galactic.
Motorul va fi pornit pentru o perioadă mai mare de timp cu ocazia viitoarelor zboruri de testare, până când acest avion spaţial va avea o viteză suficient de mare pentru a urca la altitudinea de 100 de kilometri, la limita spaţiului.
Testul a avut loc luni dimineaţă, iar cei doi piloţi de testare, Mark Stucky şi Mike Alsbury, s-au aflat la comenzile lui SS2, care a planat apoi şi a aterizat pe pista de la Mojave Air and Space Port, luni, în jurul orei 15.00 GMT.
„Pentru prima dată, am putut să demonstrăm funcţionarea unor elemente cheie ale sistemului, total integrate zborului”, a declarat Richard Branson.
„Acest succes supersonic deschide calea către obiectivul, foarte realist, al unui zbor în spaţiu (suborbital) la sfârşitul acestui an”, a adăugat el. Richard Branson a fost de altfel prezent în deşertul Mojave pentru a asista la acest zbor de testare.
Peste 500 de persoane şi-au făcut deja rezervări pentru un zbor suborbital de câteva minute, în condiţii de imponderabilitate, la bordul SpaceShiptwo, depunând deja un avans din suma de 200.000 de dolari care reprezintă costul biletului.
Richard Branson a anunţat că îşi va duce familia într-unul dintre aceste zboruri pentru a demonstra încrederea pe care o are în siguranţa acestui aparat de zbor.
SpaceShipTwo are doi piloţi şi poate să transporte şase pasageri.
SpaceShipTwo reprezintă versiunea comercială a SpaceShipOne, primul vas spaţial privat care a ajuns la limita spaţiului, în anul 2004, şi care este în prezent expus permanent la Muzeul Naţional al Aerului şi al Spaţiului din Washington.
Sursa: Mediafax