După ce a petrecut doi ani pe locul al doilea în acest top, El Celler de Can Roca a făcut schimb de locuri cu restaurantul Noma din Danemarca, care s-a aflat în fruntea clasamentului în ultimii trei ani”, au anunţat organizatorii.
Restaurantul Noma din Copenhaga a trecut printr-un moment stânjenitor în luna februarie, când 63 de persoane au suferit intoxicaţii alimentare după ce au luat masa în acest restaurant.
Restaurantul fraţilor Roca – notat cu trei stele în ghidul Michelin -, în care Joan coordonează activitatea din bucătărie, Jordi este patiser, iar Josep este maestru somelier, „a obţinut elogii mondiale pentru combinaţiile sale de preparate catalane şi tehnici de vârf, dar şi pentru pasiunea sa pentru ospitalitate”, au afirmat editorii revistei Restaurant.
Cei trei fraţi Roca au fost prezenţi luni la Londra pentru a-şi prezenta „gastrOpera”, denumită „Visul”, o experienţă multisenzorială oferită săptămâna viitoare unui număr restrâns de persoane, la Barcelona, care combină 12 piese muzicale, 12 videoclipuri şi 12 preparate culinare, create special pentru această ocazie, cu 12 vinuri – câte unul pentru fiecare act al acestui proiect.
Pe locul al treilea în topul celor mai bune restaurante din lume se află restaurantul italian avangardist L’Osteria Francescana, deţinut de Massimo Bottura, în oraşul Modena. Pe locul al patrulea s-a clasat un alt restaurant spaniol, Mugaritz, coordonat de maestrul bucătar Andoni Luis Aduriz, în Errenteria din Ţara Bascilor.
Gastronomia americană, considerată „o forţă culinară internaţională cheie”, este reprezentată prin restaurantul Eleven Madison Park din New York, clasat pe locul al cincilea.
Cu şase restaurante incluse în Top50, Franţa este ţara cel mai bine reprezentată, la egalitate cu Statele Unite, însă, spre deosebire de aceasta, Franţa nu se află în Top 10. Cel mai bine clasat restaurant francez este L’Arpège din Paris, situat pe locul al 16-lea.
Maestrul bucătar Alain Ducasse (foto) a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră – Lifetime Achievement Award.
Cel mai bun chef din 2013 a fost desemnat Grant Achatz de la restaurantul Alinea din Chicago.
Italia a fost şi ea reprezentată, graţie atribuirii premiului pentru cel mai bun chef femeie din lume Nadiei Santini de la restaurantul Dal Pecatore din oraşul Canneto sull’Oglio din Lombardia (nordul Italiei).
Premiul One to Watch, acordat celui mai promiţător restaurant din lume, a revenit restaurantului The Test Kitchen din oraşul sud-african Cape Town, coordonat de maestrul bucătar britanic Luke Dale-Roberts.
America de Sud are şi ea un reprezentant în Top 10 – restaurantul D.O.M. din Sao Paulo, coordonat de Alex Atala, clasat pe locul al şaselea.
Cel mai bine clasat restaurant din Asia este Narisawa din Tokyo, aflat pe poziţia a 20-a.
Clasamentul celor mai bune restaurante din lume a fost realizat pe baza voturilor exprimate de peste 900 de maeştri bucătari, critici culinari şi experţi în gastronomie.
Clasamentul primelor 50 de restaurante de pe Terra
1 El Celler de Can Roca – Girona, Spania
2 Noma – Copenhagen, Danemarca
3 Osteria Franţascana – Modena, Italia
4 Mugaritz – San Sebastián, Spania
5 Eleven Madison Park – New York, SUA
6 D.O.M. – São Paulo, Brazilia
7 Dinner by Heston Blumenthal – London, Marea Britanie
8 Arzak – San Sebastián, Spania
9 Steirereck – Vienna, Austria
10 Vendôme – Bergisch Gladbach, Germania
11 Per Se – New York, SUA
12 Frantzén/Lindeberg – Stockholm, Suedia
13 The Ledbury – London, Marea Britanie
14 Astrid y Gastón – Lima, Peru
15 Alinea – Chicago, SUA
16 L’Arpège – Paris, Franţa
17 Pujol – Mexico City, Mexic
18 Le Chateaubriand – Paris, Franţa
19 Le Bernardin – New York, SUA
20 Narisawa – Tokyo, Japonia
21 Attica – Melbourne, Australia
22 Nihonryori RyuGin – Tokyo, Japonia
23 L’Astrance – Paris, Franţa
24 L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon – Paris, Franţa
25 Hof Van Cleve – Kruishoutem, Belgia
26 Quique Dacosta – Dénia, Spania
27 Le Calandre – Rubano, Italia
28 Mirazur – Menton, Franţa
29 Daniel – New York, SUA
30 Aqua – Wolfsburg, Germania
31 Biko – Mexico City, Mexic
32 Nahm – Bangkok, Thailanda
33 The Fat Duck – Bray, Marea Britanie
34 Fäviken – Järpen, Suedia
35 Oud Sluis – Sluis, Olanda
36 Amber – Hong Kong, China
37 Vila Joya – Albufeira, Portugalia
38 Restaurant Andre – Singapore
39 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana – Hong Kong, China
40 Combal.Zero – Rivoli, Italia
41 Piazza Duomo – Alba, Italia
42 Schloss Schauenstein – Fürstenau, Elveţia
43 Mr & Mrs Bund – Shanghai, China
44 Asador Etxebarri – Atxondo, Spania
45 Geranium – Copenhagen, Danemarca
46 Mani – São Paulo, Brazilia
47 The French Laundry – Yountville, SUA
48 Quay – Sydney, Australia
49 Septime – Paris, Franţa
50 Central – Lima, Peru
Surse: Mediafax, Financial Times